Cvikl želi pojasnila o primanjkljaju

Milan M. Cvikl na ministra Bajuka naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem od njega zahteva podrobnosti glede različnih ocen javnofinančnega in strukturnega primanjkljaja.

Objavljeno
09. februar 2007 16.02
Milan M. Cvikl
Ljubljana – Predsednik komisije DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl bo danes na finančnega ministra Andreja Bajuka naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem od ministra zahteva podrobnosti glede različnih ocen javnofinančnega in strukturnega primanjkljaja za leto 2006, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Cvikl.

Minister Bajuk je - tako Cvikl - še pred kratkim ocenil, da bo javnofinačni primanjkljaj znašal do 1,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), Urad za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) pa primanjkljaj ocenjuje na 1,6 odstotka BDP, je dejal Cvikl.

Poslanci imamo pravico izvedeti katera številka je prava in kako je finančno ministrstvo prišlo do svojih ocen, je dejal Cvikl. Dodal je, da znaša razlika v oceni javnofinančnega primanjkljaja med ocenami ministra Bajuka in UMAR 100 milijonov evrov.

Cvikl od ministra Bajuka tudi zahteva odgovor, kako se bosta javnofinančni in strukturni primanjkljaj - slednji se je namreč po Cviklovih besedah glede na dostopne podatke poslabšal - gibala letos in prihodnje leto, kakšni bodo vplivi implementacije zakona o železniškem prometu na proračun v prihodnjih letih in na čem temeljijo optimistične napovedi za leto 2009. Vlada namreč predvideva, da se bodo odhodki iz proračuna leta 2009 znižali za dva odstotka, je dejal Cvikl in izrazil upanje, da to ne bo šlo na račun zmanjšanja sedanjih socialnih pravic, kar bi prizadelo več 100.000 državljanov.

Če se letos in prihodnje leto vlada ne bo obnašala racionalno oz. v sedanjem času gospodarske rasti ne bo varčevala, se zna zgoditi, da se bo javnofinančni primanjkljaj še povečal, leta 2009 pa bi celo lahko presegel zgornjo mejo, določeno z maastrichtskimi kriteriji, je ocenil Cvikl.

Odgovore finančnega ministra Cvikl pričakuje v prihodnjih dneh oz. še pred sestankom finančnih ministrov v Bruslju. Poslanci DZ morajo program stabilnosti Slovenije v prihodnjih letih obravnavati preden ga obravnavajo v Bruslju, je poudaril Cvikl.

Poslanec poslanske skupine LDS se je odzval tudi na vest, da naj bi predsednik države Janez Drnovšek skušal za guvernerja Banke Slovenije predlagati Jožeta Mencingerja, a je predlog po pogovoru s premierom Janezom Janšo umaknil, ker naj bi ta nasprotoval imenovanju Mencingerja. Kot je dejal Cvikl, vlada na mestu guvernerja Banke Slovenije ne želi nekoga, ki bi neodvisno in suvereno spremljal njeno fiskalno politiko.