D'Alema vidi v Sloveniji partnerja

S simboličnim prečkanjem državne meje na skupnem trgu obeh Goric, ki se je v Evropi uveljavil kot simbol sodelovanja med Slovenci in Italijani, je italijanski zunanji minister začel dvodnevni obisk.

Objavljeno
09. januar 2007 22.01
Nova Gorica/Gorica - S simboličnim prečkanjem državne meje na skupnem trgu obeh Goric, ki se je v Evropi uveljavil kot simbol sodelovanja med Novo Gorico in Gorico oziroma med Slovenci in Italijani, je italijanski zunanji minister Massimo D'Alema začel dvodnevni obisk v Sloveniji. Na trgu ga je pričakal gostitelj, slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. Ministra se bosta danes sestala s predstavniki slovenske manjšine v Italiji in italijanske manjšine v Sloveniji, D'Alema pa bo obisk v sredo nadaljeval v Ljubljani.

Prvi uradni obisk italijanskega zunanjega ministra po več kot petih letih

D'Alema je prvi uradni obisk italijanskega zunanjega ministra v Sloveniji po več kot petih letih začel na mejnem trgu, kjer je bila leta 2004 osrednja slovesnost ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo, ki se jo je kot predsednik Evropske komisije udeležil tudi sedanji italijanski premier Romano Prodi. Ob Ruplu so D'Alemo na trgu pozdravili tudi predstavniki dežele Furlanije-Julijske krajine, pokrajine Gorica ter novogoriške in goriške občine. Pojavilo pa se je tudi nekaj protestnikov, ki so opozarjali, da bi morala biti slovenščina v uporabi tudi v Trstu.

O urejevanju manjšinske problematike in uresničevanju zaščitnega zakona

Rupel in D'Alema se bosta danes v Novi Gorici sestala s predstavniki slovenske manjšine v Italiji in italijanske manjšine v Sloveniji. Glavnina pogovorov ob obisku italijanskega zunanjega ministra v Sloveniji naj bi bila namreč posvečena urejevanju manjšinske problematike in uresničevanju zaščitnega zakona za slovensko manjšino, za katerega nova Prodijeva vlada obljublja, da bo končno zaživel. Italijanska vlada naj bi namreč v kratkem imenovala nove člane paritetnega odbora, ki naj bi oblikoval seznam občin, kjer naj bi veljala določila zaščitnega zakona.

Sledi še uradni obisk v Ljubljani

Italijanski zunanji minister bo dvodnevni uradni obisk v Sloveniji v sredo nadaljeval v Ljubljani, ko se bosta uradno sestala z ministrom Ruplom. Opoldne bo italijanskega gosta sprejel še slovenski premier Janez Janša, sestal pa se bo tudi s slovenskim predsednikom Janezom Drnovškom, predsednikom državnega zbora Francetom Cukjatijem in predsednikom odbora DZ za zunanjo politiko Jožefom Jerovškom.

Rupel: Manjšini predstavljata obogatitev našega življenja

Slovenija je v zadnjem času dosegla velike uspehe, zato Italija nanjo gleda kot na partnerja, njun skupni interes pa je širitev Evropske unije in zveze Nato na območje Zahodnega Balkana, je ob začetku svojega dvodnevnega uradnega obiska v Sloveniji poudaril italijanski zunanji minister Massimo D'Alema. Prvi mož slovenske diplomacije Dimitrij Rupel pa je ob tem poudaril, da slovenska manjšina v Italiji in italijanska manjšina v Sloveniji predstavljata "obogatitev našega življenja".

D'Alema je še poudaril, da so odnosi med državama v prvih mesecih nove italijanske vlade Romana Prodija postali "intenzivnejši". Ob tem se je Ruplu in slovenski vladi zahvalil za pomoč "pri iskanje resnice o dogodkih v zgodovini". Meja na Goriškem je bila med prvo in drugo svetovno vojno ena najbolj krvavih, kasneje pa je bila Gorica simbol hladne vojne, "zato je iskanje resnice podlaga za skupno prihodnost," je še izpostavil italijanski zunanji minister.