»Dacarji« vidijo vse

Tudi na sedmem posvetu Etika v belem, ki je konec prejšnjega tedna v organizaciji agencije za management, ministrstva za zdravje, zdravniškega društva in inštituta za sodno medicino potekal na Bledu, je bilo govora o aktualnih temah v zdravstvu.

Objavljeno
25. oktober 2009 23.30
Za anketo so se pri Zdravniški zbornici Slovenije odločili po lanskoletnem umoru zobozdravnice v Ljubljani. Slika je simbolična.
Diana Zajec
Diana Zajec
Ljubljana - Tudi na sedmem posvetu Etika v belem, ki je konec prejšnjega tedna v organizaciji agencije za management, ministrstva za zdravje, zdravniškega društva in inštituta za sodno medicino potekal na Bledu, je bilo govora o aktualnih temah v zdravstvu. Mnoge med njimi so sicer formalno urejene, a v praksi se nemalokrat izkaže, da mrgoli vrzeli, ki lahko tako zdravnika kot pacienta postavijo v pravno sporen položaj. Ena takšnih zadev je vpogled v medicinsko dokumentacijo, še posebej tedaj, ko si privilegij za takšno početje vzamejo davčni inšpektorji.

Iztočnica za razpravo na vsebinsko nadvse pestrem posvetu so bili inšpekcijski nadzori pri zobozdravnikih. Te je republiški davčni urad (Durs) uradno napovedal na začetku leta, in so zdaj, kljub pomislekom o (ne)dopustnosti, »še vedno v polnem teku«.

 

Po besedah predstavnika pravne službe Durs Jureta Logarja zakonodaja davčnim inšpektorjem dopušča vpogled v podatke v medicinski dokumentaciji, čeprav vsebujejo občutljive osebne podatke. Po zakonu o varstvu osebnih podatkov je takšno ravnanje dopustno »zaradi izvrševanja javnega interesa«. Inšpektorji potem morajo varovati te podatke; če bi to obvezo kršili, bi lahko sledila tako odpoved pogodbe o zaposlitvi kot tudi odškodninska odgovornost.

 

Toda kljub temu dileme o etični (ne)dopustnosti takšnega ravnanja ostajajo. Pravni praktik Gorazd Perenič je, denimo, nanizal številne vrzeli v zdravstvu, ki prav tako zadevajo ravnanje z zdravstvenim kartonom oziroma medicinsko dokumentacijo in bi lahko, če bi se jih uporabniki zavedali, povzročile odškodninske tožbe, vredne več milijonov evrov. Zdravstvo je po njegovem mnenju panoga, ki caplja daleč za drugimi, saj »dopušča popoln kaos prav na področju skrbnega ravnanja z dokumentacijo, ta pa je že po glavni definiciji varuh ugleda določene profesije«. Po njegovem prepričanju so z zeleno lučjo, ki jo je urad informacijskega pooblaščenca prižgal za vpogled davčnih inšpektorjev v zdravstvene kartone, poteptali zasebnost.

 

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela