Damijan nepreklicno odstopil

Minister za razvoj Jože P. Damijan je nepreklicno odstopil s položaja. Predsednik vlade se je odločil, da zaenkrat ne bo predlagal njegovega naslednika.

Objavljeno
21. marec 2006 20.41
Jože P. Damijan
Ljubljana – Minister za razvoj Jože P. Damijan je nepreklicno odstopil. Razlogi za odstop so osebne narave in niso povezani s pogajanji vlade z belgijsko KBC glede nadaljnje privatizacije Nove Ljubljanske banke, so še sporočili iz službe vlade za razvoj.

Damijan se, kot so zapisali, zahvaljuje predsedniku vlade Janezu Janši za priložnost, ki jo je lani dal strokovnjakom v okviru vladnega strateškega sveta za gospodarski razvoj in v okviru vladnega odbora za reforme. "S tem je tej skupini omogočil pripravo reformnih predlogov in možnost njihovega izvajanja v okviru službe vlade za razvoj," so še zapisali v službi vlade za razvoj.

Janša: Kljub Damijanovemu odstopu nadaljujemo z reformami

Premier Janša je prejel odstopno izjavo ministra Damijana, v kateri ta navaja, da odstopa iz osebnih razlogov. "Odločitev Damijana obžalujem, vendar spoštujem, zaradi narave odstopa pa jo težko komentiram," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal premier Janša. Ob tem je dodal, da bodo gospodarske in socialne reforme tekle po načrtih naprej, tudi po zaslugi Damijana, brez katerega bi priprava predlogov reform potekala bistveno počasneje.

Premier Janša je še dejal, da se je odločil, da zaenkrat ne bo predlagal novega ministra brez listnice, do nadaljnjega pa bo službo vlade za razvoj vodil dosedanji državni sekretar v tej službi Andrej Horvat.

Predsednik vlade je dejal, da je bilo doslej opravljeno veliko konceptualnega dela na področju reform, ki je predpogoj za nadaljnje naloge. Med najpomembnejšimi je premier naštel nadaljevanje socialnega dialoga s socialnimi partnerji in akcijo informiranja javnosti o nujnosti in učinkih predlaganih reform. Ob tem je še dodal, da je vzpostavljeno stabilno makroekonomsko okolje za izvedbo napovedanih reform.

Janša je zavrnil namige, da je Damijan odstopil zaradi razhajanj s finančnim ministrom Andrejem Bajukom glede koncepta nadaljnje privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB). Ne eden ne drugi namreč nista skrivala, da imata različne poglede na privatizacijo NLB, pri čemer se je Damijan zavzemal, da bi ostalo v slovenskih rokah le 26 odstotkov banke, Bajuk pa večinskega lastništva banke ni želel prepustiti KBC.
Kot je dejal predsednik vlade, koncept nadaljnje privatizacije še ni sprejet oz. potekajo aktivnosti pred sprejemom tega koncepta. V prvi vrsti so to razgovori s strateškim partnerjem in solastnikom NLB, belgijsko bančno-zavarovalniško skupino KBC, usmeritve, ki jih je pri tem sprejela vlada pa so bile usklajene tudi z ministrom Damijanom, je še dejal premier.

Janša je Damijanovo odstopno izjavo v skladu z 261. členom poslovnika DZ že posredoval predsedniku DZ s prošnjo, da seznanitev z odstopom ministra brez resorja uvrsti na naslednjo sejo.

Odstopu botrujejo tudi razhajanja z vlado?

Spomnimo, da je v zadnjem času prihajalo do razhajanj med Damijanom in nekaterimi člani vlade o umiku države iz gospodarstva, še predvsem v razpravi o privatizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB). Damijan je zagovarjal nadaljevanje privatizacije NLB po modelu 26 xy, kar pomeni, da bi se delež države znižal na 26 odstotkov, delež belgijske banke KBC pa bi se povečal.

Damijanovo nekoliko liberalnejše stališče je bilo v nasprotju s stališči finančnega ministra Bajuka, ki je izjavil, da “si ne moremo privoščiti, da bi imeli na takšnem sektorju, kot je bančništvo, samo agregat tujih podružnic. Država mora imeti vpliv, in sicer tako, da na podlagi širokega političnega konsenza zagotovi, da bo sistem deloval in da bomo imeli ustanove, ki bodo opora slovenskemu podjetništvu.”

Damijan tako odhaja točno po treh mesecih. Državni zbor ga je namreč na mesto ministra za razvoj imenoval 20. decembra lani. Na ta položaj ga je predlagal premier Janša, ki je pred poslanci poudaril, da je prišel čas, ko Slovenija za uresničevanje svoje strategije razvoja potrebuje koordinacijo tudi na vladni ravni.

Bajuk in Erjavec obžalujeta ministrov odstop

Minister za finance Bajuk obžaluje odstop ministra za razvoj. "Mislim, da je dober strokovnjak, smo tudi dobro sodelovali, njegovih osebnih razlogov za odstop pa ne bi komentiral," je danes ob robu podpisa sporazuma o sodelovanju podmladkov SDS, NSi in SLS dejal Bajuk, ki sicer ne pričakuje drugih menjav v vladi.

Na vprašanje o različnih pogledih na lastninjenje Nove Ljubljanske banke (NLB) znotraj vlade je Bajuk odgovoril, da so drugačni pogledi normalni. "Smo sredi razprav in pogovorov z našimi partnerji KBC. Naprej ne bi želel komentirati," je povedal Bajuk. Na novinarsko vprašanje, ali bo vlada o tem razpravljala na prihodnji seji, je Bajuk odgovoril, da tega ni na dnevnem redu.

Bajuk je še dejal, da sta imela z Damijanom zelo veliko sestankov, nazadnje ta ponedeljek, vendar pa, kot je dejal, ni imel "nikakršnega vtisa", da bi se Damijan odločal o svojem odstopu.

Glede nadaljnjega izvajanja reform je pojasnil, da so te sklep vlade. "Vse koalicijske stranke so se zavezale, da bodo reforme tudi izvedle," je povedal Bajuk in izrazil upanje, da to še vedno velja. Sicer pa meni, da vlada potrebuje ministra brez listnice za razvoj. "Poslanska skupina je podprla njegovo imenovanje," je dejal Bajuk.

"Mislim, da je dobro zastavil delo in upam, da odstop ne bo vplival na proces reform," je dejal minister za obrambo in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Erjavec je izrazil upanje, da se bodo reforme nadaljevale, tako kot so zastavljene, prav tako pa tudi dialog glede posameznih ukrepov. Pri tem je kot za DeSUS še posebej pomemben dialog v okviru načrtovanih ukrepov izpostavil dialog glede enotne davčne stopnje. "Upam, da ta dialog zdaj ne bo otežen, ker na drugi strani ne bi bilo pravega sogovornika," je dejal.

Kacin: Z Damijanovim odstopom se bo prikrila kriza vlade

Jože P. Damijan, ki je danes odstopil s položaja, je po mnenju predsednika LDS Jelka Kacina priložnost za premiera Janšo, da to ministrstvo brez resorja ponudi novemu ministrstvu in skuša na ta način prikriti krizo vlade in vladanja. Kacin sicer meni, da se je Damijan prevzema in izgradnje ministrstva lotil z velikim navdušenjem. "Damijan je bil tako rekoč Janšev vernik, a je zelo hitro izgubil vero v predsednika vlade in njegove reforme," je povedal Kacin. "Mislim, da je vendarle tudi spoznal, da reform ne more delati minister, ki zanje ni pristojen," je zatrdil.

V SNS pričakovali odstop

V SNS so odstop ministra za razvoj pričakovali, saj je bilo njegovo stališče glede prodaje Nove Ljubljanske banke (NLB) popolnoma nasprotno stališču vlade. "Stališče vlade glede prodaje NLB je po prepričanju SNS pravilno. Bank in zavarovalnic se nikoli ne daje v tuje roke, saj na ta način slabiš lastno gospodarsko moč. Damijan je šel v tem primeru predaleč," je povedal predsednik SNS Zmago Jelinčič.

NSi: Damijan opravljal zahtevno politično funkcijo

“V NSi menimo, da je minister Damijan bil dober minister, ki je korektno opravljal svoje delo. Pri svojem delu je bil zelo konstruktiven in z njim smo dobro sodelovali. Poleg tega pa je v vlado prinesel tudi sveže ideje in energijo. Kar zadeva njegov odstop iz osebnih razlogov, pa tega žal ne moremo komentirati. Gre za osebno odločitev, na katero nimamo vpliva,” menijo v NSi in dodajajo, da se zavedajo, da je Damijan opravljal zelo zahtevno politično funkcijo, ki je pod velikim pritiskom javnosti.

GZS: Odstop ne sme vplivati na dinamiko reform

Slovensko gospodarstvo reforme nujno potrebuje, zato upamo, da odstop ministra ne bo vplival na dinamiko in razvoj reformnih ukrepov, so Damijanov odstop komentirali v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Kot so sporočili iz službe za komuniciranje GZS, je bila GZS v razpravi o gospodarskih in socialnih reformah ena od aktivnih udeleženk; o predlaganih reformah so razpravljali člani upravnih odborov združenj in območnih zbornic.

"Sprejeta mnenja in pripombe so bile posredovane vladi in pristojnim ministrstvom. Glavna ugotovitev podjetij je bila, da so reforme nujne, vendar s soglasjem vseh, ki jih reforme zadevajo," še opozarjajo v GZS.

Ekonomisti: Odstop "pokop" enotne davčne stopnje

Damijanov odstop pomeni dokončen "pokop" ideje o enotni davčni stopnji, čeprav je bil ta predlog mrtev že takrat, ko ga niso podprli sindikati, je povedal direktor Ekonomskega inštituta ljubljanske pravne fakultete France Križanič. Nekdanji predsednik sveta za gospodarski razvoj Mićo Mrkaić pa je ocenil, da je zdaj dokončno jasno, da vlada z reformami ne misli resno.

Semolič: Kljub odstopu sindikati previdni

Damijanov odstop so v največji slovenski sindikalni centrali Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) sprejeli zadržano. Kot je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič, sindikati upajo, da odstop Damijana pomeni dokončen odstop vlade od uvedbe enotne davčne stopnje, ki jo je Damijan glasno zagovarjal, kljub temu pa v ZSSS ne želijo biti evforični, saj je uvedbo enotne davčne stopnje zagovarjala cela vlada in ne le Damijan