Dan, ko je Vran odletel v svobodo

Poklon reševanju zavezniških pilotov, slavnostni govornik britanski veleposlanik, vlade tudi tu ni bilo.

Objavljeno
15. september 2012 18.27
Zdenka Lindič Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič Dragaš, Novo mesto
Metlika - Na partizanskem letališču na Otoku pri Metliki je bila danes pri spominskem obeležju, pred dvema letoma obnovljenem letalu Douglas Dakota DC-3, druga slovesnost mednarodne poti zavezništva v spomin na dogodke iz leta 1944.

Takrat so partizani iz nemškega taborišča pri Mariboru rešili čez sto vojnih ujetnikov, v glavnem angleških pilotov, in jih čez okupirano Slovenijo v dveh tednih pripeljali do partizanskega letališča v Beli krajini. Od tukaj pa so jih zavezniki prepeljali v svojo misijo v italijanskem Bariju.

Dogodke je v knjigi, ki je izšla leta 1996, popisal eden izmed rešenih zavezniških pilotov, Avstralec Ralph F. Churches, po njenem naslovu pa sta mednarodna pot zavezništva in spominska prireditev dobila naziv Vranov let v svobodo (A Crow’s Flight to Freedom).

Poleg letališča Otok je od jeseni 1944 do konca druge svetovne vojne delovalo še letališče v bližnjem Krasincu, z obeh pa se je v svoje baze vrnilo več kot 800 rešenih zavezniških pilotov. Od tam so na varno odpeljali tudi 2000 otrok, žena in starejših in 1500 ranjenih partizanov v zavezniške bolnišnice, dobili pa na tisoče ton zavezniške pomoči za narodnoosvobodilno vojsko.

Prireditelji Vranovega leta želijo, da bi se tako ohranjal spomin na zavezništvo med slovenskimi partizani in prebivalstvom ter zavezniki v drugi svetovni vojni, med Slovenci pa tudi ponos na ta del zgodovine.

Da smo lahko ponosni nanjo, je poudaril tudi slavnostni govornik, britanski veleposlanik v Slovenji Andrew Page. »V imenu ujetnikov britanske vojske, ki ste jim pomagali na prostost, se vam srčno zahvaljujem za
vašo hrabrost in odločenost ohraniti v spominu ta primer britansko-slovenskega prijateljstva, ki je zdrobilo okove sužnosti,« je povedal Page.

Po njegovem nas prijateljstvo, zgrajeno med Slovenijo in Veliko Britanijo v hudih časih druge svetovne vojne, zavezuje k skupnemu ustvarjanju boljšega sveta, kar je še toliko pomembnejše v zdajšnjem
času finančne in gospodarske krize.

»Verjamem, da mi, potomci žena in mož, ki so se borili v drugi svetovni vojni – med njimi je bil tudi moj zdaj 93-letni oče – nosimo v sebi njihov pogum, da znamo združiti svoje napore in se soočiti s težkimi izzivi, ki so pred nami,« je kot najpomembnejše sporočilo spominske prireditve ocenil veleposlanik Page.

Udeležence slovesnosti, med katerimi ni bilo predstavnikov državne oblasti, sta nagovorila tudi metliški župan Darko Zevnik in predsednica občinskega odbora Zveze borcev za vrednote NOB Albina Tošeska, za kulturni program pa so poskrbeli ženski pevski zbor DU Metlika, mladinski pevski zbor in učenci OŠ Podzemelj ter mlada harmonikarja iz šole Martina Težaka.