Dan, ko praznujejo ženske

Ob dnevu, ko praznujejo ženske, in se dobiček prodajalcev cvetja drastično poveča, postanejo številna vprašanja o položaju žensk, njihovi izobrazbi, enakopravnosti in tudi o diskriminaciji aktualna.

Objavljeno
08. marec 2007 07.00
Ob dnevu žena
Ljubljana - Ob dnevu, ko praznujejo ženske, in se dobiček prodajalcev cvetja drastično poveča, postanejo številna vprašanja o položaju žensk, njihovi izobrazbi, enakopravnosti in tudi o diskriminaciji aktualna. Ob mednarodnem dnevu žena bodo po Sloveniji pripravili različne kulturne prireditve, že včeraj pa so v Amnesty International Slovenije pripravili javno akcijo zbiranja podpisov za ukrepanje proti nasilju nad ženskami.

Položaj žensk v Sloveniji

Ženska v Sloveniji je po statističnih podatkih v povprečju 3,3 leta starejša od moškega, je pogosto samohranilka in večkrat kot moški živi pod pragom revščine. Ima za približno 80 evrov nižjo plačo od moškega, je bolj pogosto brezposelna in redkeje ustanovi novo podjetje.

Kljub boljši izobrazbi je v EU zaposlenih manj žensk kot moških, ženske pa imajo tudi nižje plače kot sodelavci, kaže danes objavljeno letno poročilo Evropske komisije o enakosti med ženskami in moškimi. Podobno velja tudi za Slovenijo, čeprav država dosega boljše rezultate kot EU. V Sloveniji je bilo leta 2005 zaposlenih 9,1 odstotka več moških kot žensk (EU 15 odstotkov), razlika v povprečnem zaslužku za enako delo pa se je v Sloveniji gibala pri 8 odstotkih (EU 15 odstotkov).

Direktorica urada vlade za enake možnosti Tanja Salecl je izpostavila nizko zastopanost žensk v politiki. Opozorila je tudi na nujnost delitve dela med partnerjema. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič pa je dejal, da so ženske na številnih področjih diskriminirane.

Za komplementarno vlogo žensk in moških

Poslanki in poslanec Nove Slovenije, Mojca Kucler Dolinar, Marjeta Uhan in Drago Koren, so pred mednarodnim dnevom žensk opozorili na vprašanje možnosti vključevanja žensk v družbo. Po njihovem mnenju je treba izboljšanje položaja žensk iskati v komplementarni vlogi žensk in moških, opozorili pa so tudi na pomen družine. Poslanci NSi podpirajo napore ministrice za delo, družino in socialne zadeve Marjete Cotman, ki bo do poletja v DZ posredovala zakon o preprečevanju nasilja v družini.

Zbiranje podpisov in prižiganje svečk na predvečer 8. marca

Amnesty International Slovenije (AIS) je na predvečer mednarodnega dneva žena na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravil javno akcijo zbiranja podpisov pod apel slovenskim oblastem za ukrepanje proti nasilju nad ženskami. "Z zbiranjem podpisov bomo vztrajali, dokler ne bo sprejet sistemski zakon proti nasilju v družini," je pojasnila v. d. generalne sekretarke AIS Metka Naglič.

Kulturne prireditve ob dnevu žena

Ob dnevu žena bodo po Sloveniji organizirane številne kulturne prireditve, med katerimi velja izpostaviti predvsem gledališke predstave. V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo na Mali sceni na sporedu predstava Mira Gavrana Vse o ženskah, v Šentjakobskem gledališču bodo 8. marec zaznamovali s predstavo Ženske Clare Boothe Luce, v Kulturnem domu v Mengšu bo o svojih težavah spregovorila ekipa "5moških.com", njihova antiteza pa bo v Kulturnem domu Krško s predstavo "5žensk.com".