Poškodovani večjih posledic zaradi opeklin ne bodo imeli

Stanje vseh poškodovanih je stabilno. Včeraj so v UKC hospitalizirali tri otroke in dva odrasla, predvidoma bodo vse odpustili v nekaj dnevih.

Objavljeno
04. december 2019 13.05
Posodobljeno
04. december 2019 17.56
Dr. Albin Stritar. FOTO: Tomi Lombar/Delo
V. U.
V. U.
Pri gasilskem domu v Britofu je včeraj eksplodiral plin. Počilo je okoli 15.10 v vodovodnem jašku. Iz kranjske policijske uprave so že včeraj sporočili, da je poškodovanih šest oseb, predvsem gre za opekline. Območje nesreče je še vedno zaprto za promet.

Dve osebi sta v času nesreče na jašku izvajali dela, štiri so bile v bližini – gre za otroke –, vse pa so odpeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljani. Le eden izmed otrok je lahko bolnišnico po pregledu zapustil že včeraj zvečer.

Dr. Albin Stritar z oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline UKC Ljubljana je danes predstavil zdravstveno stanje poškodovanih in njihovo oskrbo.

Stanje vseh poškodovanih je stabilno, večjih posledic zaradi opeklin ne bodo imeli, je povedal uvodoma. V UKC so hospitalizirali tri otroke in dva odrasla.



Operacije niso bile potrebne, pri vseh poškodovanih so opekline povrhnje. Otroci, ki so doživeli manjše opekline na obrazih, bodo lahko pediatrično kliniko UKC predvidoma zapustili čez dva dneva, in sicer zaradi stanja oči in dihal. Med drugim jih čaka okulistični pregled. V času eksplozije so bili sicer otroci v distanci do njenega izvora.

Oba odrasla, ki sta bila bližje izvora, eden na robu jaška, drugi v njem, sta hospitalizirana na opeklinskem oddelku. Utrpela sta večinoma poškodbe glav oziroma obraza, delavec v jašku tudi roke. Tudi onadva bosta UKC lahko zapustila v nekaj dnevih, večjih posledic ne bosta imela. Povrhnje opekline z ustrezno nego in s pravilnim režimom ne puščajo posledic, denimo brazgotin.

Pri otrocih bo po odpustitvi iz bolnišnice sledilo enomesešno ambulantno spremljanje do popolnega okrevanja, pri odraslih verjetno pet tednov. Tudi kakšnih psiholoških travm pri otrocih oziroma kot jih je imenoval, mladih radovednežih, niso zaznali.


 

Preiskava okoliščin nesreče še v teku


Kot smo poročali, so včeraj na območju nesreče evakuirali tudi 76 drugih oseb v petdesetmetrskem obroču okoli nesreče. Izpraznili so dvajset stanovanjskih objektov. Evakuiranim so ponudili bivanje v kulturnem domu, a so se raje odločili za odhod k sorodnikom ali prijateljem. Zvečer so se vrnili domov.

V intervenciji je sodelovalo 18 gasilcev iz Kranja in Britofa, zraven so bili tudi policisti in predstavniki civilne zaščite. Kriminalisti so danes nadaljevali preiskavo vzroka nesreče, prav tako so gasilci še naprej spremljali koncentracije plina. Plinovod je bil sicer na tem območju zgrajen pred kratkim, nahaja se na novem cestnem odseku.

»Monitoring prisotnosti plina je potekal na vsaki dve uri, ampak večjih odstopanj oziroma koncentracij plina ni bilo zaznanih,« je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar.

image
Prizor nesreče v Britofu. FOTO: Gasilsko-reševalna služba Kranj

 

V vodovodnem jašku plina ne bi smelo biti


Kot še piše STA, zaposleni v podjetju Domplan in izvajalci gradbenih del po torkovi eksploziji plina v Britofu pri Kranju iščejo napako na plinovodu, zaradi katere je prišlo do uhajanja zemeljskega plina. Kot je na novinarski konferenci v Kraju povedala direktorica Domplana Vera Zevnik, so našli mesto, kjer je najverjetneje prišlo do uhajanja.

Čeprav je plinovod na območju Britofa še v izgradnji in še ni v upravljanju Domplana, so se delavci v podjetju odzvali takoj, ko so zaznali uhajanje plina. Plinovod so takoj zaprli in začeli z iskanjem potencialne lokacije, kje bi lahko plinovod puščal.

Po pregledu samega plinovoda s kamero so ugotovili, da je največja verjetnost, da plinovod pušča na enem stiku. »Sedaj se izvaja izkop na tej točki, kjer predvidevamo, da je poškodba plinovoda,« je pojasnila Zevnikova in dodala, da bodo nadaljnje aktivnosti odvisne tudi od tega, kaj bo pokazala preiskava, ali je vzrok puščanja nastal pri sami izgradnji, ali pa je prišlo do kakšne poškodbe kasneje.

Dodala je, da so po izgradnji 10. oktobra opravili tlačni preizkus plinovoda, ki je pokazal puščanje, vendar so takrat napako sanirali. Preden so ga zakopali, izhajanja plina niso več zaznali. Plinovod je tedaj prestal tudi visokotlačni preizkus in je bil pred zasutjem brezhiben. Ni pa ta del plinovoda v funkciji, saj zaradi izgradnje vodov do hiš še ne napaja nobenega objekta.
V samem vodovodnem jašku, kjer je v torek prišlo do eksplozije, plina ne bi smelo biti.

»Predvidevamo, da je plin uhajal dlje časa in je našel neko pot pod asfaltom ter se koncentriral. Zato je prišlo do takšne koncentracije v jašku, da je postalo eksplozivno,« je pojasnila o torkovem dogodku.