Dan potem: Škoda se bo merila v več deset milijonih

V hribih vojska, v Ljubljani gasilci. Prednost bo imela sanacija cest. Ministrica obljublja pomoč.

Objavljeno
23. oktober 2014 07.20
Posodobljeno
23. oktober 2014 07.20
neurje baška grapa
Marjana Hanc, Kranj, Š. P., S. P., Delo.si; STA
Marjana Hanc, Kranj, Š. P., S. P., Delo.si; STA
Ljubljana − Na območjih Tolminskega, Poljanske doline in jugovzhodne Ljubljane, ki jih je v sredo najhuje prizadelo neurje, bodo danes nadaljevali odstranjevanje posledic. Prednostna naloga bodo gotovo ceste, ki ponekod na Severnem Primorskem in Polhograjskem še niso prevozne. Nove težave lahko popoldne povzroči močan veter z več kot 70 kilometri na uro.

Neurje, ki se je začelo v noči s torka na sredo, je največje težave povzročilo v naseljih ob vodotokih Sore, Gradaščice, Malega grabna in manjših hudournikih v občinah Žiri, Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Medvode, Domžale in Ljubljana. Te reke so v sredo v zgodnjih jutranjih ali dopoldanskih urah prestopile bregove, čez dan pa so se večinoma vrnile v svoje struge.

Zaradi neurja je bilo po doslej znanih podatkih poplavljenih več kot tisoč objektov, zaprtih je bilo več lokalnih cest. Pripadniki reševalnih služb so tako čez dan predvsem črpali vodo iz stanovanjskih objektov in čistili cestišča. Vsega dela jim do večera ni uspelo opraviti. Na ljubljanskem Viču so vodo črpali tudi ponoči, končali bodo predvidoma danes dopoldne, prav tako bodo danes začeli odvažati kosovne odpadke, nastale v poplavah.

Čiščenje v Poljanski dolini

Ne bomo vas pozabili, je danes županom občin Škofja Loka Mihi Ješetu, Gorenja vas - Poljane Milanu Čadežu in Žiri Janezu Žaklju zagotovila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Ministrstvo bo po njenih besedah priskrbelo 400.000 evrov za ureditev oziroma čičenje rečnih strug, za kaj drugega pa ni pristojno. Poudarila je še, da v Poljanski dolini ni napačne urbanizacije in da je bila sanacija po februarskem žledu na tem območju opravljena dobro, ne pa odlično. Župani Ješe, Čadež in Žakelj so ministrici pojasnili, da pri sanaciji celotne infrastrukture računajo na državno pomoč in hkrati izrazili zaskrbljenost, da bodo čez nekaj tednov ostali brez sredstev za sanacijo, katera naj bi stala več letnih občinskih proračunov.

Na območju občine Škofja Loka je še vedno nedostopen del doline Hrastnica, kjer so danes urejali prevoznost do Sv. Ožbolta, delavci Elektra Gorenjska pa so morali naravnati električni drog. Višjeležeče hiše imajo eletriko iz agregatov, medtem ko je del Bodoveljske grape še neprevozen, le za osebna vozila je prevozen most na Visokem. Eno družino so morali iz spodjedene hiše v sredo izseliti v spremstvu policije, ker niso hoteli zapustiti svojega doma. Obupne razmere so bile danes v vasi Log ob potoku Sopot. Nad klavnico se je sprožil plaz, blato so Stanonikovim pomagali z lopatami odstranjevali tudi vojaki, domačini, prijatelji in sosedje pa so nekaj sto metrov naprej pomagali Krmeljevim čistiti posledice neurja.

Februarja je bil ob žledu prizadet zlasti severozahodni del občine Gorenja vas - Poljane, zdaj je južni del, najhuje je v dolini reke Hotovlja, kjer so poškodovani cestna infrastruktura, kanalizacija in tudi javni vodovod. Poškodovan je tudi vodovod, ki ga je občina letos zgradila s pomočjo evropskih sredstev. V Hotovlji nimajo pitne vode, težave pa so tudi v Poljanah, kjer zaradi nizkega pritiska nimajo vode višje ležeči objekti. Brez pitne vode je tako tudi OŠ Poljane, v kateri bo v petek spet pouk, je napovedal župan Milan Čadež.

Po besedah žirovskega župana Janeza Žaklja je vodooskrba še vedno tudi v občini Žiri, zaradi poškodovanih visokotlačnih cevi pa morajo občani vodo prekuhavati. Do približno 25 objektov na območju žirovske občine še ni urejen dostop, veliko skrbi jim povzročajo številni plazovi. Na cesti na Breznico so pravkar sanirali plaz po februarskem žledolomu, a zdaj se je pojavil še enkrat večji in sanacija je ocenjena na 100.000 evrov. Slovenska vojska pa bo vzpostavila povezavo med Žirmi in Vrhniko s pontonskim mostom, saj je voda uničila sedanji most v dolini Račeve.

V vasi Log ob potoku Sopot v občini Škofja Loka so bile v četrtek še vedno izredne razmere, ogroženih je bilo še vedno šest objektov. Jože Krmelj, ki ima ob potoku kovačijo, je bil še vedno pod vtisom prejšnje noči, ko se je hiša ob pol treh zjutraj začela močno tresti. »Ko sem šel ven, sem opazil kalno rjavo vodo, katera je valila kamenje. Takoj sem se vsedel v avto in ga odpeljal na varno. Ko sem se vrnil po drugega, je potok narasel že za pol metra. Samo še psičko Dono sem spravil na varno, odnašati pa mi je začelo druge stvari, med drugim tudi napravo za odstranjevanje snega. Z ženo sva se rešila tako, da sva splezala skozi okno. V sosednji hiši je bila moja mama, ki živi sama ... Čez 10 minut je bilo v hiši meter in pol vode... Že 30 let živim tukaj in imamo kovačijo, a kaj takega še ne...,«  je vrelo iz Jožeta. Najbolj ga skrbi, ker ne ve, kako poskrbeti za to, da se zgodba ne bi ponovila. »Zdaj vsi prelivajo odgovornost eden na drugega in jasno mi je, da posamezniki sami ne moremo rešiti. Najprej bi bilo potrebno seveda urediti cesto, da bodo lahko pripeljali mehanizacijo.«

Vzrok za razdejanje v Logu je, kot je povedal Jože Krmelj, hudournik, ki je s seboj prinesel vejevje oziroma kot je dejal sogovornik polomijo, »ki je nastala ob februarskem žledu.« Struga se je zato zaprla in voda je ubrala popolnoma drugo pot izven struge. Most, pod katerim je tekel še prejšnji teden nizek potok Sopot, je odtrgalo. V razdejani strugi ležijo cevi male hidroelektrarne. Na desetih mestih je cevovod raztrgan, več let bo elektrarna, ki jo imamo v kovačiji, mirovala, je povedal Jože Krmelj. Take stvari, ki so se nam zgodile v Logu, bi morali urediti z veliko mehanizacijo. Karkoli zdaj tu čistimo je brez pomena, kajti če spet pride naliv, se bo zgodba ponovila.

Izredno težke razmere so tudi v dolini Hrastnice v občini Škofja Loka. Vodja civilne zaščite Nikolaj Kržišnik je pojasnil, da je potok Hrastnica hudournik, ki je nemalo preglavic povzročil v avgustu, zdaj pa pravo razdejanje. Nižjeležeči most smo očistili od vseh naplavin, tudi v vasi Sv. Ožbold, kjer je 20 hiš, so dobili v sredo zvečer agregate. Rajko Omejc, ki kmetuje na Sv. Ožboldu, je pri porušenem mostu pri Logarju danes nekaj čez 14. uro čakal otroke, ki bi jih moral pripeljati šolski avtobus. »Že dva dni smo odtrgani od civilizacije, en kilometer moramo pešačiti, da pridemo do doline. Kje je bila prej cesta, je zdaj voda. V tej grapi je bilo hudo že v letošnjem avgustu, a še zdaleč ne tako, kot je zdaj. Najhuje pa je v Petačevem grabnu, kjer živi nekaj starejših ljudi v petih hišah, a se doslej še nihče ni zmenil zanje,« je opozoril.

Ministrica za okolje Irena Majcen je danes v Škoflje Loki dejala, da občine od države ne morejo pričakovati vseh sredstev za sanacijo, niti računati na evropska sredstva. VEČ TUKAJ.

Cesta od Mosta na Soči do Podbrda za silo prevozna

Z zagotavljanjem prevoznosti cest in dostopnosti do nekaterih krajev se še naprej trudijo tudi na sosednjem Cerkljanskem, Idrijskem in Tolminskem. Kot so sporočili iz Civilne zaščite za Severno Primorsko, bodo danes nadaljevali s čiščenjem in urejanjem stanovanjski in drugih objektov ter cest, ki jih je neurje najbolj prizadelo.

Kot je potrdil poveljnik Civilne zaščite Občine Tolmin Jože Dakskobler, je delavcem Cestnega podjetja Nova Gorica v sredo pozno zvečer uspelo prebiti še zadnjo oviro na glavni cesti po Baški grapi in sicer v predoru Kupovo pred Hudajužno.

Tako je cesta od Mosta na Soči do Podbrda vsaj za silo prevozna, za dokončno ureditev pa bo potrebnega veliko več časa in sredstev. Še vedno pa je prekinjen železniški promet, saj bodo morali strokovnjaki pregledati nekatere dele proge in most.

Veliko dela bo tudi na cerkljansko-idrijskem območju, kjer bodo prav tako nadaljevali z urejanjem predvsem cestne infrastrukture in z ogledi plazišč. Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite Občine Idrija Ivan Jereb, bodo pozorno spremljali predvsem reševanje in urejanje dveh najhuje prizadetih stanovanjskih objektov. Če bo dovolj varno, se bodo stanovalci lahko vrnili.

Na vrsti je urejanje poškodovanih cestišč, ugotavljanje škode ...

Svoj čas bo prav tako terjalo urejanje zaradi neurja in plazov poškodovanih cestišč. Po podatkih prometno-informacijskega centra sta še vedno zaprti cesti Ljubljana−Polhov Gradec pri Gabrjah in Dobrova−Stranska vas, na Severnoprimorskem pa ceste Čepovan−Dolenja Trebuša, Bača pri Modreju−Petrovo Brdo ter Žiri−Goropeke.

Po neurju se bo tako danes nadaljevalo tudi ugotavljanje škode in prijavljanje zavarovalnicam, prve manjše odškodnine bi lahko izplačali že v prihodnjih dneh.

Opozorilo: danes močni sunki vetra

Že danes pa lahko nove težave povzroča veter. Sunki vetra lahko po napovedih agencije za okolje ponekod v severni in vzhodni Sloveniji od danes popoldne do petka dopoldne presežejo hitrost 70 kilometrov na uro.

Sicer pa bo danes oblačno, v večjem delu Slovenije bo občasno deževalo. Meja sneženja bo med 900 in 1300 metri nadmorske višine. Hladno bo, znova se bo krepil severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 10, na Primorskem do okoli 14 stopinj Celzija. Padavine bodo zvečer in ponoči oslabele in se umaknile nad vzhodno Slovenijo.