Dan slovenskih odvetnikov: Sporni dvigi taks

Državni zbor novelo je zakona o sodnih taksah sprejel kljub odločnemu nasprotovanju odvetniške zbornice.

Objavljeno
27. september 2013 09.38
LJUBLJANA SLOVENIJA 31.5.2012 ROMAN ZAVRSEK PREDSEDNIK ODVETNISKE ZBORNICE SLOVENIJE FOTO JOZE SUHADOLNIK
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA

Ljubljana/Podčetrtek - Odvetniki se bodo danes srečali v Podčetrtku, kjer bo tokrat potekal dan slovenskih odvetnikov.

Letos bodo spregovorili o pravici do pravnega varstva oziroma omejevanju dostopa do sodišča, je pojasnil predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Roman Završek.

Na okrogli mizi bodo spregovorili francoski odvetnik Michel Benichou, profesor na ljubljanski pravni fakulteti Rajko Pirnat in predsednik sodnega sveta Janez Vlaj.

Završek ob letošnjem srečanju omenja zadnje zakonodajne postopke. Ti zakoni namreč strankam predstavljajo kar precejšnjo omejitev dostopa do sodišča, je dejal Završek in ob tem izpostavil predvsem novelo zakona o sodnih taksah, ki je nekatere takse zvišala, nekatere pa določila na novo.

Poudaril je, da je državni zbor novelo zakona o sodnih taksah sprejel kljub odločnemu nasprotovanju odvetniške zbornice in vetu državnega sveta. Kot pravi Završek, se je sodne takse dvignilo v postopkih, kjer ni bilo nobenega razloga zato: »Gre očitno zgolj za polnjenje proračuna.«

Izpostavil je primer elektronskih izvršb, kjer da gre za izredno enostavne postopke, ki ne terjajo »nobenega posebnega vložka sodnega osebja ali kogar koli drugega«.

Zelo zaskrbljujoče se mu zdi, da so se takse dvignile v individualnih delovnih sporih, ki se jih ponavadi poslužujejo delavci, ki so jim odpovedali pogodbo o zaposlitvi ali že več mesecev niso prejeli plač.

Do brezplačne pravne pomoči pa so upravičeni le prejemniki denarne socialne pomoči, je dodal. Odvetniki pa ugotavljajo, da je največ strank v individualnih delovnih sporih tik nad tem cenzusom. Enako je v zemljiškoknjižnih postopkih, kjer zakonodajalec ni predvidel, da se bodo takse seštevale, denimo pri vpisu služnostne pravice, ki poteka po več parcelah. In toliko, kot je parcel, toliko je taks, je razložil.

Za brezplačno pravno pomoč šest milijonov evrov letno

Država za brezplačno pravno pomoč namenja okoli šest milijonov evrov letno, kar okoli tri četrtine tega zneska pa gre za osebne stečaje, je poudaril.

Odvetniška zbornica je že večkrat predlagala, naj se osebne stečaje izvzame iz te kvote sredstev za brezplačno pravno pomoč, saj so na ta račun prikrajšani mnogi, ki ta sredstva bolj potrebujejo, pravi Završek. Hkrati pa se dogaja tudi, da država zamuja z izplačili odvetnikom do devet mesecev, čeprav je rok plačila 30 dni.

Omenil je tudi 15-dnevne pritožbene roke v izredno kompleksnih sodnih primerih, ki da so prekratki.

Današnjega srečanja odvetnikov se bo udeležil tudi minister za pravosodje Senko Pličanič, ki bo uvodoma pozdravil in nagovoril zbrane.

Srečanje je sicer namenjeno druženju s tujimi odvetniki in predstavniki tujih zbornic ter izmenjavi mnenj in izkušenj, je pojasnil Završek. Na srečanju bodo svečano podelili tudi plaketo Danila Majarona.