Fotoutrinki: Prvomajski kresovi in prireditve

Praznik dela je priložnost za opozorila o položaju delavcev in njihovih pravicah.

Objavljeno
30. april 2017 11.00
Kresovanje
Mo. B., STA, J. B.
Mo. B., STA, J. B.

Tradicija veleva, da se na večer pred 1. majem, praznikom dela, po vsej državi zakuri kresove. Po večernih zabavah ob kresu pa so danes, v ponedeljek, prebivalce številnih krajev prebudile budnice s pihalnimi godbami. Marsikje potekajo organizirani prvomajski pohodi in druge prireditve. Na Rožniku, kjer je ena najbolj množičnih tovrstnih prireditev, so se danes mudili tudi naši fotografi.

Kresovanje streljaj od Cankarjeve hiše je sicer tradicionalno med najbolj obiskanimi v Sloveniji tudi na predvečer praznika dela. Kresovanje na Rožniku je v organizaciji sindikatov letos potekalo pod geslom Povezujemo.

Kurjenje kresov, pospremljeno z govori, veselicami in postavljanjem mlaja, predstavlja dolgoletni običaj po vsej Sloveniji. Poteka na predvečer mednarodnega praznika dela, ki je posvečen spominu na krvave demonstracije v Chicagu leta 1886, znane pod imenom Haymarketski izgred. Delavci so zahtevali osemurni delavnik, a je policija njihove demonstracije zatrla.

Praznik dela je tako priložnost za opozorila o položaju delavcev in njihovih pravicah, zato so organizatorji prireditev velikokrat sindikati. Ti so kresovanja med drugim organizirali v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Murski Soboti in na Ptuju.

Letos so na dan kresovanja prvič organizirali tudi pohod na Rožnik, in sicer v okviru kampanje Evropske konfederacije sindikatov za dvig plač delavcev in delavk v Sloveniji.