Danes dan vrnitve Primorske k matični domovini

V Kobaridu bo ob dnevu vrnitve Primorske matični domovini potekala državna slovesnost, kjer bo slavnostni govornik predsednik vlade Borut Pahor. Rdeča nit programa bo stavek "Še vedno govorimo slovensko."

Objavljeno
14. september 2009 09.16
An.B./STA
An.B./STA
Kobarid - V Kobaridu bo ob dnevu vrnitve Primorske matični domovini potekala državna slovesnost, na kateri bo kot slavnostni govornik spregovoril predsednik vlade Borut Pahor. Proslava bo skozi oči boja za pravico do uporabe lastnega jezika gledalcem približala občutenje primorskih Slovencev v času od obdobja fašizma do sodobnosti.

 

Kot so zapisali v uradu vlade za komuniciranje v napovedi slovesnosti, bo tokratni kulturni program posvečen boju za samostojnost in identiteto, ki je boj za jezik. Rdeča nit programa bo stavek "Še vedno govorimo slovensko," ki so ga v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila uporaba slovenščine v javnosti prepovedana, ljudje v severni Primorski pogosto zapisali na deščico in jo pri obnovi hiše spravili pod tla za prihodnje rodove. Kot so zapisali organizatorji, gre za klic upanja in trme, pa tudi bojazni, ki predstavlja osrednji del tokratne proslave.

 

Kulturni program bo skozi oči Primorcev ponudil sprehod skozi čas od leta 1938, ko bi se bil moral v Kobaridu zgoditi atentat na Mussolinija, do odhoda zavezniških sil in priključitve Primorske k matični domovini leta 1947, revolucionarnega leta 1968, padca meje med Slovenijo in Italijo in končno do sodobnega časa, ko se je potrebno, kot so zapisali organizatorji, za slovenščino še vedno bojevati.

 

Kulturni program, v okviru katerega bodo med drugim nastopili pevka Lara Baruca, igralci Silva Čušin, Alida Bevk in Bine Matoh ter saksofonist Klemen Kotar, sta pripravila Marjan Bevk in Zdravko Duša.