Danes nadaljevanje del pred predorom Markovec

Danes dopoldne se bodo spet začela operativna dela na izolski strani predora Markovec. To nam je danes zagotovil Marjan Ortar, namestnik direktorja nadzornega inženirja DDC Primorska, ki se je skupaj s predstavniki Alpine Bau včeraj popoldne sestal z izolskim županom Igorjem Kolencem.

Objavljeno
01. marec 2011 21.32
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Župan je obljubil, da bodo do desete ure dopoldne izdali odločbo, ki bo za pol meseca omogočila izdajo začasnih dovoljenj za čezmerno uporabo občinskih cest in prekoračitev dovoljene skupne mase. V tem času pa se bodo investitor, izvajalci in predstavniki občine dogovorili o vseh podrobnostih, ki so potrebne, da lahko s tovornjaki nemoteno vozijo odkopano zemljo na deponijo v Šared.

Po vseh zapletih, ki so konec novembra lani pripeljali do zaustavitve gradnje predora Markovec, se je v zadnjih dneh zapletlo še v občini Izola, saj je župan Igor Kolenc Dars obvestil, da med občino in investitorjem oziroma (novim) izvajalcem ni dovolj jasnih dogovorov o tem, kakšne so obveznosti tistih, ki uporabljajo občinske ceste za odlaganje izkopanega materiala. Župan je izjavil, da bo od izvajalcev del zahteval plačilo pristojbine za obremenjevanje cest in pristojbino za obremenjevanje okolja. Ker je že kazalo, da bo to še ena ovira pri ponovnem zagonu delovišča Markovec, so se včeraj predstavniki DDC, Alpine Bau in župan dogovorili za začasno odločbo. Ta bo omogočila novim tovornjakom odvoz izkopanega materiala.

V prihodnjih dveh tednih pa se bodo podrobneje dogovorili o vseh obveznostih, ki jih imajo izvajalci do tistih cest, ki jih bodo s prevozi tako ali drugače poškodovali. Kot vse kaže, je Alpine Bau sklenil dogovor z lokalnimi prevozniki, ki bodo že danes lahko začeli odvažati kakih 3000 kubičnih metrov izkopanega in odloženega materiala na izolski strani predora, namenjenega za deponijo Šared. Delavci slovaške Skanske so pred dvema dnevoma že preizkusili vse stroje, v nekaj dneh pričakujejo dodatne delavce in tedaj bodo začeli tudi vrtati v predoru.

Na koprski strani predora Markovec je Alpine Bau že odpeljal večino nakopičene izkopane zemljine na deponijo Železni most. Tudi na koprski strani bodočega predora pripravljajo gradbišče, vendar vse kaže, da se bo s te strani vrtanje nadaljevalo šele čez dva meseca. Alpine Bau namerava krajanom prej predstaviti nekoliko drugačno tehnologijo rahljanja terena z razstreljevanjem. To predstavitev naj bi opravili čez dva tedna (in to na izolski strani predora). Če bodo krajani soglašali s takšno tehnologijo, jo bodo uporabili za vrtanje pod naseljenim delom Markovca. Na izolski strani sta predorski cevi izkopani do 590 in 578 metrov, na koprski pa so doslej prišli 326 in 316 metrov globoko, kar pomeni 42 odstotkov izkopa obeh cevi. Zato bo predor dokončan približno pol leta pozneje, kot je bilo načrtovano.