Okvarjen ventil zaustavil jedrsko elektrarno Krško

Prva samodejna ustavitev po letu 2013 zaradi nepričakovane, naključne okvare. Jutri predvidoma ponovni zagon.

Objavljeno
16. februar 2017 10.24
vidic je krško
Janoš Zore
Janoš Zore
Krško – Danes malo pred 8.30 se je zaradi okvare enega od dveh regulacijskih ventilov, ki nadzirata pretok napajalne vode v uparjalnik, samodejno zaustavila krška jedrska elektrarna. Okvarjeni del so v Krškem imeli na zalogi, zamenjali so ga danes, zagon elektrarne pa je predviden za jutri.

Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško (Nek) Stane Rožman je danes dejal, da se je elektrarna ustavila »zaradi odstopanja v delovanju regulacijskega ventila glavne napajalne vode na klasičnem delu elektrarne. Ob samodejni ustavitvi so bili vsi odzivi sistemov pričakovani in ni bilo nikakršnih vplivov na okolje. Ob zdaj razpoložljivih informacijah lahko rečemo, da ponovni zagon elektrarne in priključitev na omrežje pričakujem jutri.«

Zagnali brestaniško termoelektrarno

»Vsi varnostni sistemi so pravilno delovali. Osebje elektrarne je ustrezno ukrepalo. Elektrarna je v stabilnem zaustavljenem stanju,« so zapisali na upravi za jedrsko varnost. V času nedelovanja Neka, ki ustvari okoli 40 odstotkov vse v Sloveniji proizvedene elektrike (polovica od te je hrvaške), izpad električne energije delno nadomestijo z zagonom brestaniške termoelektrarne, večinoma pa z nakupom energije na trgu.

V Krškem so za Delo pojasnili, da je regulacijski ventil sestavljen iz več podsklopov: »Na enem od njih se je okvaril pretvornik, ki pretvarja tokovni signal v tlačni signal, saj je ventil upravljan z instrumentacijskim zrakom. Gre za nepričakovano okvaro, ki se lahko zgodi tudi v krajšem obdobju od pričakovanega. Ta sklop je bil zamenjan z novim v preteklem remontu jeseni 2016. Okvara je naključna.«

Dva regulacijska ventila glavne napajalne vode sta del sekundarnega kroga jedrske elektrarne in kontrolirata pretok napajalne vode v uparjalnik oziroma vzdržuje ustrezen nivo vode v uparjalniku. Voda sekundarnega kroga elektrarne se v uparjalniku upari, para pa nato poganja turbino in posledično električni generator. V primarnem krogu elektrarne poteka cepitev uranovih jeder, sproščena toplota ogreva uparjalnik. V terciarnem krogu po izhodu pare iz turbine pa poteka hlajenje sistema z vodo iz Save in zunanjih hladilnih enot.

Samodejne in načrtovane zaustavitve

Od vključno leta 2006 so se v krški jedrski elektrarni nenačrtovane samodejne zaustavitve zgodile trikrat. Leta 2011 zaradi zunanjih dejavnikov na stikališču v upravljanju Elesa in leta 2013 dvakrat; februarja zaradi neželenega zapiranja glavnega izolacijskega ventila parovoda, takoj po remontu novembra pa zaradi neustreznega delovanja novega merilnika sistema temperature reaktorskega hladila.

Zunaj rednih enomesečnih remontov, ki jih v Krškem izvajajo vsako poldrugo leto, so elektrarno zadnjič zaustavili julija 2015 zaradi zamenjave merilnikov temperature reaktorskega hladila. Takrat je bila ustavitev vnaprej načrtovana približno mesec po koncu remonta. Vzrok so bile nezanesljive vrednosti nekaterih od 16 merilnikov temperature reaktorske hladilne vode, ki teče skozi jedrsko sredico in nato dodatno ogreta dovaja toploto v uparjalnik.

Puščanje goriva

Največ težav v zadnjem desetletju so v Krškem imeli s puščanjem goriva. Pojav so prvič opazili leta 2011, večje poškodbe gorivnih palic pa so nastale pred jesenskim remontom leta 2013. Elektrarna se takrat ni samodejno ustavila, saj so bile poškodbe med delovanjem v mejah dovoljenega. Vzrok za vibriranje gorivnih palic so za zdaj uspešno odpravili z modifikacijami v remontih v letih 2013, 2014 in 2015.