Danes po Sloveniji

Napovedujemo dogodke in mednarodne dejavnosti Slovenije na današnji dan.

Objavljeno
18. februar 2011 05.26
Posodobljeno
18. februar 2011 05.26
STA
STA
V dopoldanskem nadaljevanju glavne obravnave v zadevi Čista lopata na Okrožnem sodišču v Ljubljani bo najverjetneje zaslišan kriminalist Robert Slodej. Ministrstvo za notranje zadeve ga je prejšnji teden delno razrešilo dolžnosti varovanja podatkov. Slodej je razrešen varovanja podatkov v delu, ki pojasnjuje status sodelovanja s policijo, in v delu, ki se nanaša na sodelovanje s tujimi varnostnimi organi. Odveze molčečnosti pa ni dobil v delu, ki se nanaša na razkritje taktike in metod dela kriminalistične policije. V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Politika

Ob 10. uri bo poljski veleposlanik Cezary Krol predsedniku republike Danilu Türku predal poverilno pismo. 45 minut pozneje mu ga bo izročil še čilski veleposlanik Alfred A. Labbe.

Takrat se bo v Državnem zboru začela tudi seja podobora za mladino, na kateri bodo poslanci obravnavali stanovanjsko problematiko mladih.

Opoldne bo potekala skupna seja odbora Državnega zbora za zadeve EU in komisije DZ za nadzor javnih financ. Na njej se bodo seznanili z letnim poročilom Evropskega računskega sodišča o izvrševanju proračuna za proračunsko leto 2009 z odgovori institucij. Sicer pa bo v državnem zboru ob 15. ura nujna seja odbora za promet. Na njej bodo obravnavali problematiko odkupa zemljišča za avtocestni odsek Pluska-Ponikve in predlog stališča RS do predloga sklepa sveta o podpisu sporazuma o nekaterih vidikih zračnega prevoza med EU in Savdsko Arabijo.

Gospodarstvo

Danes se bo sestal nadzorni svet Tovarne vozil Maribor in odločal o prihodnosti podjetja. Na informacije težko čaka okoli 140 zaposlenih, ki zaradi neizplačanih plač, lanskega regresa in odpravnin stavkajo od 3. januarja letos. V družbi Viator & Vektor, ki je večinski lastnik TVM, drugih informacij pred sejo niso želeli dati.

Na seji se bodo sestali tudi člani nadzornega sveta novogoriške igralniške družbe Hit. Razpravljali bodo o poslovanju v minulem letu. Zaradi ocene poslovanja v letu 2010 in v letošnjem januarju ter ocene izvajanja akcijskega načrta za leto 2010 v Hitu napovedujejo, da bo seja verjetno dolga. Nadzorniki bodo spregovorili tudi o planu poslovanja matične družbe in skupine Hit v letošnjem letu. Izogniti pa se ne bodo mogli niti škodi, ki so jo neposredno in posredno povzročile stavke igralniških delavcev.

Ob 11.30 se bo v Hotelu Mons začel delovni zajtrk skupine Gen-I. Na njem bodo predstavili poslovanje skupine v letu 2010 ter izzive v letošnjem letu, spregovorili pa bodo tudi o aktualnih temah elektroenergetskega trga v Sloveniji in na relevantnih trgih.

Statistični urad RS bo danes objavil statistiko gradbenih dovoljenj za stavbe v zadnjem lanskem četrtletju in podatke o prihodkih od prodaje in novih naročilih industriji za december 2010.

Obisk evropskega komisarja za notranji trg in storitve Michela Barnierja

Evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier se bo v okviru današnjega obiska v Sloveniji s sogovorniki posvetil predvsem ključnim temam politike EU na področju delovanja notranjega trga. Barnier se bo med drugim srečal s premierom Borutom Pahorjem, finančnim ministrom Francem Križaničem in gospodarsko ministrico Darjo Radić. Pred obiskom je za STA dejal, da Slovenija dobro in veliko dela na področju notranjega trga, saj na lestvici Evropske komisije med 27 državami članicami zaseda osmo mesto pri prenašanju in uveljavljanju evropskih direktiv, a nekaj problemov kljub temu obstaja. Med najbolj problematičnimi področji je omenil direktivo o storitvah, javno naročanje in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Konferenca ob izidu ekonomskega pregleda OECD za Slovenijo 2011

Ob izidu Ekonomskega pregleda Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj za Slovenijo za leto 2011 bo danes na Brdu pri Kranju potekala konferenca, na kateri bodo predstavniki organizacije predstavili ugotovitve in priporočila za vzdržno rast po krizi in za področja izobraževanja ter produktivnosti, investicij in upravljanja podjetij. Udeležil se jo bo tudi predsednik Odbora za ekonomske in razvojne preglede pri OECD William R. White, s strani sekretariata OECD pa bosta poročilo predstavila vodja pisarne za Slovenijo Rafal Kierzenkowski in njegov sodelavec Mehmet Eris.

Uvodoma bo udeležence konference nagovoril gostitelj, minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, konference pa se bodo udeležili tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, minister za finance Franc Križanič, minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter predstavniki drugih ministrstev, gospodarstveniki in strokovnjaki.

Družba in kultura

Ob 9. uri bodo na fakulteti za turistične študije Turistica Univerze na Primorskem odprli mednarodni študentski forum o pomembnostih mednarodne mobilnosti in povezavi s kariernimi možnostmi ter kadrovskimi potrebami turističnega gospodarstva. Organizirata ga študentski svet in mednarodna pisarna Fakultete za turistične študije Turistica Univerze na Primorskem.

Uro pozneje se bo začel strokovni posvet o reproduktivnem zdravju žensk na prepihu, ki ga v okviru javne razprave o predlogu strategije razvoja in celostne ureditve ginekološko porodniške službe organizira Urad za enake možnosti RS. Sočasno bo na Slovenski cesti 55 potekala tudi okrogla miza Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije o preprečevanju nasilja v družini, na kateri bodo predstavili trenutno stanje na področju preprečevanja nasilja v družini, ugotovitve stroke in predloge za izboljšanje.

V Muzeju novejše zgodovine bodo ob 11. uri predstavili knjigo urednika Jožeta Dežmana z naslovom Le vkup, le vkup, uboga gmajna. Preganjanje kmetov in kmečki upori v Sloveniji 1945 - 1955. Svojo knjigo bo danes predstavila tudi Alenka Klopčič. Ob predstavitvi dela z naslovom Pi - zadnji polarni medvedek bosta v Centru Evropa (ob 13. uri) sodelovala tudi evropska poslanka Romana Jordan Cizelj in direktor službe vlade za podnebne spremembe Jernej Stritih.

Od danes bo v trgovskem centru Qlandia Ptuj na ogled razstava Ko zavlada Ptuju kurent - odsev kurentovanja v arhivskih virih.

Ob 19. uri se bo v Kulturnem centru Ravne začel koncert posvečen 50. obletnici Koroškega okteta ter 61. obletnici smrti pisatelja Lovra Kuharja-Prežihovega Voranca. Pol ure pozneje bo v Slovenski filharmoniji na 4. koncertu glasbenega cikla Premiki in zamiki pod taktirko Uroša Lajovica nastopil Orkester Slovenske filharmonije. Sočasno v Narodnem domu Maribor napovedujejo koncert mezzosopranistke Bernarde Fink ob klavirski spremljavi Anthonyja Spirija.

Šport

Na svetovnem prvenstvu v alpske smučanju v Garmisch-Partenkirchnu je ob 10. uri predviden prvi tek moškega veleslaloma. Drugi sledi ob 13.30.

V Ljubljani se 18. uri obeta boksarski dvoboj. V boju za svetovnega prvaka po verziji IBF bosta moči merila Dejan Zavec in Paul Delgado.

V 51. krogu hokejske lige Ebel se bodo ob 19.15 pomerili Tilia Olimpija in Sapa Fehervar ter Acroni Jesenice in Red Bull Salzburg.