Danes po Sloveniji

Napoved dogodkov in mednarodne dejavnosti Slovenije za današnji dan.

Objavljeno
17. februar 2011 07.30
STA
STA
  • POLITIKA

9.00 nujna seja odbora DZ za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj, na kateri bodo razpravljali o skrivanju informacij pred javnostjo na Agenciji za raziskovalno dejavnost RS.

9.00 nadaljevanje 8. seje preiskovalne komisije DZ, ki se ukvarja z gradbenimi posli, na kateri bodo kot pričo zaslišali Nevenko Jelovčan iz nepremičninske agencije Vaš dom, nato ob 9.30 zaprta seja preiskovalne komisije DZ, ki se ukvarja z gradbenimi posli, na kateri se bodo dogovorili o delu.

10.00 redna tedenska seja vlade.

11.00 izjava za medije predsednika preiskovalne komisije DZ, ki se ukvarja z gradnjo avtocest Rada Likarja po sredini seji preiskovalne komisije.

11.30 seja odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

12.00 seja odbora DZ za obrambo, na kateri bodo med drugim obravnavali vladna sklepa o sodelovanju pripadnikov Slovenske vojske v pomorski vojaški operaciji EU Navfor Atalanta in glede ustanovitve Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje.

12.00 novinarska konferenca občinskega odbora Zares Kranj, na kateri bodo predstavili stališča na osnutek proračuna Mestne občine Kranj za leto 2011 in poglede na druge aktualne kranjske teme.

15.00 izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu ter za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

  • GOSPODARSTVO

9.00 strokovni posvet Zveze ekoloških gibanj Slovenije in ministrstva za okolje in prostor o energijski izrabi odpadkov, na katerem bo imel nagovor resorni minister Roko Žarnić.

9.00 konferenca o zemeljskem plinu - energentu prehoda v nizkoogljično družbo, ki ga organizira Slovenski E-forum; GZS.

11.00 novinarska konferenca Sindikata mariborske regije KNSS Neodvisnost, na kateri bodo spregovorili o predlogih predsednika republike Danila Türka glede izkoriščanja in kršenja pravic migrantskih gradbenih delavcev.

17.00 opozorilni protestni shod proti napovedani prepovedi gradnje hiš v lastni režiji, ki ga organizirata Civilna iniciativa za vzdržno javno porabo in Društvo Nova civilna družba; zbor ob 16.45; pred stavbo DZ.

TRŽIČ - Nadzorni svet Peka, na katerem naj bi pregledali poslovanje družbe v minulem letu.

  • DRUŽBA

9.00 seminar o izboljšanju socialne vključenosti na lokalni ravni prek socialne ekonomije s predstavitvijo poročila Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki ga organizira OECD v sodelovanju z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, na njem pa bo imel nagovor resorni minister Ivan Svetlik; ob 11.15 bo okrogla miza o nadaljnjih korakih za spodbujanje razvoja vzdržnega socialnega podjetništva; Hotel Lev.

9.00 seja Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog učnih načrtov za osnovno šolo in predlog dopolnila strategije vzgoje in izobraževanja Romov v Sloveniji.

10.00 seja programskega sveta RTV Slovenija, na kateri bodo med drugim razpravljali o pobudi petih članov programskega sveta za razpravo o finančnem stanju RTV Slovenija ter obravnavali letno poročilo za leto 2010.

10.00 posvet z naslovom Obremenitve lokalnih skupnosti brez zagotovljenih virov - zagotavljanje socialnih storitev, dolgotrajna oskrba in nega, ki ga organizirata Skupnost občin Slovenije in Skupnost socialnih zavodov Slovenije; Austria Trend Hotel.

10.00 predsednik republike Danilo Türk bo obiskal Večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje; ob 10.30 bo predstavitev specialistične gorniške opreme; Vojašnica Bohinjska Bela.

11.00 pogovor o tretji poti med antikapitalizmom in postsocializmom, ki ga pripravlja Fakulteta za družbene vede, na njem pa bosta sodelovala ekonomist Jože Mencinger in sociolog Rudi Rizman; FDV.

11.30 predsednik republike Danilo Türk bo obiskal Vadbeni učni center Pokljuka, kjer mu bodo predstavili delo patrulje v gorah.

17.00 okrogla miza z naslovom Zdravje kot družbeni in zasebni interes, ki jo v okviru projekta Delo 2020 organizira časnik Delo, na njej pa bodo med drugim sodelovali minister za zdravje Dorjan Marušič, predsednik Evropske zveze zdravnikov specialistov in strokovni direktor interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras, generalni direktor UKC Maribor Gregor Pivec in predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak; Narodni dom Maribor.

18.00 zbor članov Aerokluba Alpski letalski center Lesce; Srednja gostinska šola Radovljica.

18.00 sklepna slovesnost nacionalnega programa Za ženske v znanosti, na kateri bodo podelili štipendije trem mladim znanstvenicam; Atrij ZRC SAZU.

19.00 javna tribuna z naslovom Ali je zakon o malem delu res prava rešitev!?, ki jo pripravljata mestni odbor SDM Slovenj Gradec in Koroška regijska koordinacija SDS, na njej pa bosta sodelovala poslanka Alenka Jeraj in predsednik SDM Klement Perko; Elizabetin dom, velika dvorana, Trg Svobode 5, SLOVENJ GRADEC

19.00 predavanje ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika o poslovni etiki, ki ga v okviru Turnerjevih forumov organizira Srednjeevropska pobuda Harfistično omizje; galerija Gaberi.

  • KULTURA
11.00 predstavitev novih publikacij Inštituta za arheologijo ZRC SAZU in Založbe ZRC; dvorana Zemljepisnega muzeja.

11.00 predstavitev novih publikacij Slovenskega gledališkega muzeja: Tokovi slovenske dramatike (Malina Schmidt Snoj) ter Cenzura in avtocenzura v slovenski dramatiki in gledališču v obdobju 1945-1964 (Denis Poniž); Slovenski gledališki muzej.

11.00 predstavitev glasbeno-scenskega dogodka z naslovom Lipica v Ljubljani v dvorani Stožice.

18.00 v sklopu razstave Arhitektura inventura 2006_2008 predavanje Jurija Sadarja in Boštjana Vuge na temo Stožic; Cankarjev dom.

19.00 odprtje razstave Reprodukcija, ponavljanje in upor - sodobna španska umetnost; Mednarodni grafični likovni center.

19.00 odprtje razstave slikarke Natalije Šeruga; Galerija Krka.

19.00 odprtje razstave Gorana Bertoka z naslovom Mrtva narava; galerija Simulaker.

19.00 literarni večer s Tomažem Pengovom ter predstavitev njegove nove pesniške zbirke in zvočne knjige naslovljene Drevo in zvezda (založba Sanje); knjigarna Sanje, Tavčarjeva 11.

19.30 na petem koncertu za modri abonma Slovenske filharmonije bodo nastopili orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, ženska vokalna skupina ČarniCe in Piotr Andreszewski na klavirju, dirigira Emmanuel Villaume (še 18.2. ob isti uri); Cankarjev dom.

20.00 odprtje oblikovalske razstave del Bojana Boleta iz obdobja 1988 do 2010 za družbo Hit; Hitov Paviljon.

  • MEDNARODNA DEJAVNOST

RIM - Zasedal bo koordinacijski odbor slovenskih in italijanskih ministrov, ki se ga bodo iz Slovenije udeležili zunanji minister Samuel Žbogar, minister za promet Patrick Vlačič in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. V okviru zasedanja bodo dvostranski pogovori in plenarno zasedanje pod vodstvom obeh zunanjih ministrov, podpis skupne izjave in novinarska konferenca.

VARAŽDIN - Slovesnost ob praznovanju Prešernovega dne, ki jo organizira Slovensko kulturno društvo Nagelj iz Varaždina, udeležil pa se je bo tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš (ob 19. uri na Kratka 1).

  • ŠPORT

- tekmovanja:

Nogomet

- 16.00 Brdo pri Kranju: skupščina NZS
- evropska liga, 1/16 finala, prve tekme:
13.00 Rubin Kazan - Twente Enschede
17.00 Metalist Harkov - Bayer Leverkusen
19.00 Bate Borisov - Paris St. Germain
19.00 Bešiktaš Carigrad - Dinamo Kijev
19.00 Lech Poznan - Sporting Braga
19.00 Benfica Lizbona - Stuttgart
19.00 Anderlecht - Ajax Amsterdam
19.00 Napoli - Villarreal
21.05 Basel - Spartak Moskva
21.05 Sevilla - Porto
21.05 Glasgow Rangers - Sporting Lizbona
21.05 Lille - PSV Eindhoven
21.05 Paok Solun - CSKA Moskva
21.05 Sparta Praga - Liverpool
21.05 Young Boys Bern - Zenit Sankt Peterburg

Alpsko smučanje - AUDIO Garmisch-Partenkirchen: SP

veleslalom, ženske
10.00 1. vožnja
13.30 2. vožnja

Deskanje - Stoneham: svetovni pokal, kros

Tenis -

Marseille: ATP
Buenos Aires: ATP
Memphis: ATP in WTA
Bogota: WTA
Dubaj: WTA

Namizni tenis - Dubaj: MP ZAE

Badminton Amsterdam: EP
19.00 Slovenija - Avstrija

Igre mladih - Liberec: Ofem

Košarka - AUDIO evroliga, skupina F
20.45 Union Olimpija - Maccabi Tel Aviv

12.00 predstavitev košarkarskega EP 2011 v Litvi, Steklena dvorana hotela Union,.
14.00 uradno tehtanje pred boksarskim dvobojem Dejana Zavca in Paula Delgada, hotel Lev.
16.00 volilna skupščina Nogometne zveze Slovenije, hotel Kokra.