Danes se začne Teden otroka

Poleg obilice delavnic in dogodkov za otroke in družine, tudi prost vstop v kar 49 muzejev in galerij po celotni Sloveniji.

Objavljeno
03. oktober 2016 15.00
jer*Mehurčki v Stari Ljubljani, motivi
Mo. Č.
Mo. Č.

Od 3. do 9. oktobra pod geslom Svet, v katerem želim živeti poteka Teden otroka. To je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. V Tednu otroka zveza organizira različne prostočasne in razvedrilne programe za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji. 

Tako se v sklopu Tedna otroka tudi muzeji in galerije po vsej Sloveniji ponovno združujejo v skupno akcijo Z igro do dediščine. Organizator dogodka je Sekcija za izobraževanje in komuniciranje Skupnosti muzejev Slovenije, ki želi otrokom in družinam na igriv, zanimiv in poučen način približati bogato kulturno dediščino in jim hkrati omogočati kakovostno preživljanje prostega časa. Letos je kar 49 ustanov pripravilo pester izbor razstav, vodstev, delavnic ter drugih muzejskih in galerijskih doživetij. Kot vsako leto je v Tednu otroka vstop v sodelujoče ustanove za otroke in družine brezplačen. Več informacij o sodelujočih ustanovah in programih, ki jih ponujajo, najdete tukaj

V tednu otroka lahko zainteresirani izkoristijo tudi 20-odstotni popust pri nakupu publikacij za otroke in mladino, ki jih je izdal Narodni muzej Slovenije (izjema so knjige, ki so izšle v zadnjih šestih mesecih).

Na Svetovni dan otroka

Teden otroka temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov. Od leta 1957 za njegovo obeleževanje skrbita Mednarodna zveza za varstvo otrok in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef. 

Po priporočilih Združenih narodov se Svetovni dan otroka (zasledi se tudi termin »Mednarodni otroški dan«) praznuje na prvi oktobrski ponedeljek.

Uvodni dogodek v letošnji Teden otroka so bile delavnice za vrtčevske in osnovnošolske otroke na temo Tedna otroka Svet, v katerem želim živeti, ki so potekale v petek, 30. septembra v atriju Glavne pošte Slovenije na Čopovi ulici v Ljubljani.