Danes sklep o začetku popisa škode

Posledice ujme: oškodovancem bo iz državnega proračuna v najboljšem primeru povrnjen le manjši del škode.

Objavljeno
17. september 2014 23.07
Poplave v Kostanjevici na Krki
J. Z., Brežice, J. P., Murska Sobota
J. Z., Brežice, J. P., Murska Sobota

Brežice – Medtem ko so vojaki in gasilci včeraj končali čiščenje tri dni zalite Kostanjevice na Krki, so na lendavskem koncu še črpali vodo iz vasi, ki so jih zalile zaledne vode in potoki. Val visokih zalednih voda se je preselil nižje ob potoku Črnec proti Dolnjemu Lakošu, Lendavi in Trimlinom, Mura pa je še naprej grozila pri Benici. Včeraj so se razmere umirile, in če ne bo novega dežja, se bodo v občini lahko posvetili prečrpavanju stoječih voda in odpravljanju škode.

Ta je po besedah župana Antona Balažka velika, saj je uničene veliko javne infrastrukture, aktivirali so se trije večji in več kot deset manjših plazov, še vedno je zaprt vrtec v Lendavi, stanovanjskih hiš in drugih objektov, v katere je vdrla voda, pa je po grobi oceni v občini več sto.

Več deset milijonov škode

Že zdaj je znano, da škoda zadnjih poplav presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna, s čimer so izpolnjeni pogoji, da se za odpravo posledic naravne nesreče namenijo sredstva iz državnega proračuna ter da uprava za zaščito in reševanje izda sklep za ocenjevanje škode, kar bo storila danes, je včeraj napovedala Ana Jakšič z omenjene uprave.

Tri desetinke promila prihodkov proračuna za leto 2014 znaša vsega 2,6 milijona evrov; da vrednost razdejanja presega ta znesek, je bilo na terenu znano že v soboto. Zgolj v Kostanjevici na Krki, kjer je bilo leta 2010 za 2,5 milijona evrov škode, je ujma tokrat po ocenah župana Mojmirja Pustoslemška povzročila od tri do štiri milijone evrov škode.

Župan sosednjega Šentjerneja Franc Hudoklin je omenjal podatek 1,2 milijona evrov. V prvih dneh po nesreči so za izdelavo grobih ocen zadolžene občinske komisije, zbiranje natančnih podatkov o posledicah ujme pa bo po izdaji sedanjega sklepa trajalo mesec dni. Oškodovancem bo iz državnega proračuna v najboljšem primeru povrnjen le manjši del škode.