Danes v Slovenijo vstopilo 3100 beguncev, nemirno na makedonsko-grški meji

V Slovenijo vstopilo že več kot 252.000 migrantov, danes do večera dobrih 3100. Zaostrujejo se razmere v Makedoniji.

Objavljeno
22. november 2015 20.03
TOPSHOTS-MACEDONIA-GREECE-EUROPE-MIGRANTS
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA

Ljubljana - Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo 252.257 beguncev. Danes do 18. ure je v državo že vstopilo 3109 migrantov, v Dobovi pa okoli 19.30 pričakujejo še en vlak s 1061 begunci. Večina beguncev je že prestopila v Avstrijo. Tako je bilo zvečer v nastanitvenem centru v Šentilju le pet oseb, na Vrhniki šest in v Gornji Radgoni eden, piše STA.

Od 20. oktobra je državo zapustilo 241.965 migrantov, poroča slovnska tiskovna agencija. Zvečer pričakujejo naslednji vlak z nekaj več kot tisoč tujci.

Zaostrujejo se razmere v Makedoniji

Na makedonsko-grški meji je po poročanju medijev obtičalo več kot tisoč tako imenovanih ekonomskih migrantov, ki jim Makedonija ne dovoli vstopa v državo, ker ne prihajajo iz držav z vojno. Včeraj so zasedli železniško progo med Grčijo in Makedonijo, po poročanju beograjske televizije RTS je Iranec, ki ga oblasti niso spustile čez mejo, poskušal storiti samomor z obešanjem, a so mu policisti to preprečili. Številni, ki ne želijo nazaj v svojo domovino, so iz protesta začeli gladovno stavkati. 

Medtem ko Makedonske oblasti, v skladu z najnovejšo politiko držav severno od nje, Srbije, Hrvaške in Slovenije, čez mejo spuščajo migrante iz Sirije, Afganistana in Iraka, pa vstopa ne dovolijo državljanom Irana, Pakistana, Maroka, Sudana, Konga, Alžirije in drugih severnoafriških držav.