Danes znani nadzorniki Luke Koper

V javnosti že krožijo imena možnih kandidatov za nove nadzornike.

Objavljeno
06. oktober 2013 22.38
Luka Koper, Koper 26. avgust 2013
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Na današnji skupščini delničarjev Luke Koper, sklicani za 13. uro, bodo izvolili predvidoma pet novih nadzornikov. Slovenska odškodninska družba, ki bo na skupščini skupaj z državnim deležem zastopala kar 62,13-odstotni lastniški delež, je ob sklicu izredne skupščine za dnevni red predlagala zamenjavo šestih nadzornikov, toda vse kaže, da bo odločitev drugačna.

Če bi zamenjali vseh šest predstavnikov kapitala, kot je ob sklicu zahtevala c (Sod), bi lokalna skupnost ostala brez svojega predstavnika (oziroma predstavnice – Sabine Mozetič). Koprski mestni svet je na izredni seji dosegel zelo redko popolno enotnost in vztrajal pri tem, da poslovanje uprave v Luki nadzira tudi en predstavnik občine. Zato je občina že objavila nasprotni predlog, po katerem naj bi država zamenjala samo pet nadzornikov. Tomaž Kuntarič, predsednik uprave Soda, nam je pred dnevi pritrdil, da je predlog o ohranitvi predstavnika lokalne skupnosti med nadzorniki smiseln. Toda Kuntarič in župan Boris Popovič se nista srečala na usklajevalnem sestanku, za katerega so si prizadevali nekateri.

Čeprav so na Sodu skrbno skrivali imena pravih kandidatov (da ne bi nanje preveč pritiskali), so se v javnosti pojavila imena štirih možnih, o katerih naj bi danes odločali delničarji. To so Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica uprave Skupine Prva, Elen Twrdy, dekanja Fakultete za pomorstvo in promet, Rado Antolovič, glavni izvršni direktor P&O Maritime iz skupine DP World v Dubaju, in Žiga Škerjanec, vodja pravne službe Soda. Večina od omenjenih je menda že podala soglasje k imenovanju.

Kadrovska kriza ogroža razvoj pristanišča

Zagotovo bo tudi po današnji skupščini še naprej predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič, o katerem bodo presojali novi nadzorniki zelo kmalu, saj se morajo odločiti, kako bo z njegovo pogodbo o zaposlitvi. Iz Kuntaričevih besed v medijih lahko sklepamo, da bo Mišičeva usoda odvisna od tega, kako mu bo uspelo prepričati nove nadzornike. V prvem mesecu na položaju se nadvse trudi dokazati, da je že prevzel nadzor nad družbo in privarčeval za več kot dva milijona evrov premalo premišljenih poslovnih potez.

Nadzorniki so na račun njegovih odkritij zahtevali razrešitev vodje službe za investicije, sam pa napoveduje še nekaj kadrovskih menjav in razkritje kopice spornih potez v poslovanju. Mišič je v prvem mesecu razkril veliko milo rečeno »nepotrebnega odtekanja« financ iz slabo upravljane družbe.

Ker bo na današnji skupščini tudi točka o spremembi statuta, je v javnosti slišati, da bo skupščina skušala po tej poti omejiti pristojnosti uprave. Mišič pa je povedal, da ga omejevanje pristojnosti ne bi motilo, saj si sam zelo prizadeva za večje vključevanje nadzornikov pri sprejemanju pomembnih odločitev. Poleg tega že zdaj velja pravilo štirih oči, saj noben sklep uprave ni veljaven, če ga ne podpišeta vsaj dva člana.

Hitra ureditev vprašanja vodenja Luke je nujna, saj je ob nenehni kadrovski krizi težko zagotavljati načrtovano rast pristanišča. Dve pomembnejši odločitvi visita v zraku. Država še zmeraj ni izdala gradbenega dovoljenja za kaseto, ki bi omogočala poglobitev morskega dna, Luka Koper je zanj zaprosila že avgusta. Podobno zahtevno vprašanje je usoda drugega tira.