Türk: Nad izidom nisem popolnoma presenečen, sem pa izjemno zadovoljen

Zanj je glasovalo 11 od 15 predstavnikov članic varnostnega sveta ZN. Tako ostaja trdno v tekmi za generalnega sekretarja ZN.

Objavljeno
21. julij 2016 19.49
General Assembly President Mogens Lykketoft, right, listens as former Slovenian President Danilo Turk, left, address questions from the 193-member General Assembly about his candidacy for U.N. Secretary General, Wednesday, April 13, 2016 at U.N.
Mojca Boštele
Mojca Boštele

Nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk ostaja trdno v tekmi za naslednika Ban Ki Muna, sedanjega generalnega sekretarja Združeni narodov. V današnjem prvem krogu neformalnega glasovanja 15 članic varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN) je namreč dobil 11 glasov podpore. Z 12 glasovi ga je, po trditvah francoske tiskovne agencije AFP, za las prehitel nekdanji portugalski premier Antonio Guterres. Kdaj bo potekal drugi krog, še ni znano.

Glasovanje je sicer potekalo tajno. O rezultatih so obvestili le države, od koder prihajajo kandidati. Türk je v pogovoru za Delo dejal, da nad izidom ni popolnoma presenečen, »sem pa izjemno zadovoljen. Ta rezultat, da sem med vzhodnoevropskimi kandidati dobil največ glasov, prinaša pomembno sporočilo za naprej in to je veliko zadovoljstvo.«

»Z moje strani je bilo narejeno vse, kar je bilo mogoče. Kandidatura je bila predstavljena kot izjemno kredibilna in je tudi izjemno uspešna. V nadaljevanju bo iskanje konsenza zahtevalo tudi politično angažiranje. In to je tudi lepa priložnost, da Slovenija pokaže svoje kakovosti na svetovnem odru.« To so po njegovih besedah redke priložnosti in ta, da je velika.

Povedal je, da bo nadaljnje delo v veliki meri politično. »V Sloveniji bomo morali oceniti in se pripraviti na jesenska posvetovanja, ki bodo potekala pretežno v septembru. Verjamem, da bo varnostni svet prišel do [končne] odločitve enkrat v oktobru.«

Najprej izkušnje, nato regionalna pripadnost

Kot že omenjeno, je Türka po navedbah tiskovne agencije AFP podprlo 11 članic, dve državi pa sta glasovali: se ne spodbuja. Kdo ga je podprl in kdo ne, Türk ni hotel ugibati. Povedal je, da bo prišel čas, ko bo treba pogledati celotno sliko. »Seveda tudi oceniti in ugotoviti, kje je treba delati več, kje je treba kaj dodatno razložiti«.

V vsakem primeru bo po njegovih besedah to tudi za Slovenijo pomemben zgled, kako se lahko nastopa na globalni sceni. »To Slovenija potrebuje in to smo tudi dosegli.«

In kako naprej? »Moja kampanja je del rednega diplomatskega procesa - potrebnih bo veliko posvetovanj.«. Pojasnil je, da bodo zdaj sledile razne politične ocene, kaj pomeni imeti generalnega sekretarja iz te ali one regije. »To je za zdaj še na začetku. Te ocene morajo še nastati. Večina dejavnosti se bo vodila na ravni diplomatskih in političnih posvetovanj.«

Na vprašanje, koliko so na izid vplivale njegove izkušnje in pa nastopi, koliko pa dejstvo, da prihaja iz vzhodnoevropske regije, je odgovoril, da je regionalna pripadnost drugotnega pomena. »Najpomembnejši element v tej sliki je moja izkušnja, ki se je pokazala v nastopih. Moj nastop v generalni skupščini aprila je bil dobro sprejet. Postalo je jasno, da imajo opravka s kandidatov, ki dobro ve, kaj govori, ki dobro pozna organizacijo.« Ob tem dodaja, da je rotacijski sistem med regijami sicer pomemben, saj zagotavlja nek nivo pravičnosti izbire. »Je pomemben, a ni odločilen. Pomembno je, ali je kandidat dovolj usposobljen za to, da bo lahko vodil organizacijo in ji služil.«

Tisti, ki so dobili dva ali štiri glasove, morajo premisliti, ali še nadaljevati

Da so bile na prvo mesto postavljene izkušnje kandidata in šele nato regionalna pripadnost, je prepričan tudi slovenski stalni predstavnik pri Združenih narodih Andrej Logar. Za Delo je povedal, da je Türk ves čas veljal za kandidata, ki se bo uvrstil visoko. »Kakšen drugačen rezultati bi bil presenečenje«.

Današnji rezultat je po njegovih besedah tudi potrditev vladi, da je predlagala primernega kandidata. »Če bi dobil dva glasova, bi bila katastrofa«.

Za koliko se je z današnjim dnem zmanjšal krog kandidatov, je zgolj ugibanje. Je pa Logar pojasnil, da bodo morali vsi, ki so dobili med dva do štiri glasove podpore resno razmisliti, ali nadaljevati. »Verjetno bodo morali sprejeti odločitev, a nihče jih v to ne more prisiliti.« Odstop namreč formalno ni zahtevan, bodo pa, če bi vztrajali in bi se v drugem krogu rezultat ponovil, odrinjeni na rob. »Varnostni svet se bo nato verjetno pogovarjal le še o treh, štirih imenih.«

Končna odločitev najverjetneje oktobra

Predstavniki članic VS ZN so o 12 kandidatih - od tega jih osem prihaja iz držav vzhodne Evrope, šest je žensk - odločali z glasovnicami: se spodbuja, se ne spodbuja, brez mnenja. Pričakovati je bilo, da bodo imele po osmih generalnih sekretarjih nekaj več prednosti ženske in pa kandidati iz vzhodnoevropske skupine držav, v kateri je tudi Türk.

Diplomata, ki sta zaradi tajnosti glasovanja ostajata anonimna, sta za AFP povedala, da je jasno, kdo je zasedel prvo in drugo mesto, nekaj več gneče pa je bilo na tretjem. Enako število glasov so namreč prejeli Bolgarka Irina Bokova, generalna direktorica Unesca, nekdanji srbski zunanji minister Vuk Jeremić in nekdanji makedonski zunanji minister Srgjan Kerim.

Kdaj bo potekal drugi krog glasovanja, še ni znano. V času poletja je sicer pričakovati, da se bo tekma nekoliko umirila, z jesenjo pa znova nadaljevala.

Pričakovati je sicer še nekaj krogov glasovanj v VS ZN, v zadnjih nekaj bodo imele stalne članice pravico uveljaviti veto. Najverjetneje bo VS ZN dokončno odločil do konca oktobra. Izbranega kandidata bodo nato priporočili generalni skupščini. Novi generalni sekretar bo vodenje Združenih narodov prevzel 1. januarja.