Darila ob sprejetju proračunov

V Velenju spet nekaj investicij ter donacije za mlade, ubožne in Bolnišnico Topolšica, ki ji pomaga tudi Šoštanj

Objavljeno
17. december 2015 19.34
Donacija
Brane Piano
Brane Piano
Velenje, Šoštanj - Mestni proračun 2016 v Velenju je sprejet, neto zadolževanja ne bo. Mestna občina Velenje bo sicer najela 2,5 milijona evrov posojila, a bo približno toliko prihodnje leto tudi odplačala. Tudi Šoštanjski proračun 2016 bo uravnotežen.

Velenjski župan Bojan Kontič poudarja, da je proračun za leto 2016 uravnotežen. Velenje načrtuje skoraj 39 milijonov evrov prihodkov in prav toliko odhodkov. Več kot 38 odstotkov bodo dobili iz dela dohodnine, po 18 odstotkov pa od nadomestila za uporabo stavbnih zemljišča in najemnin za komunalno infrastrukturo.

Investicije bodo prihodnje leto vzele tretjino proračuna oziroma 13 milijonov evrov. Za garaže na Gorici bo šlo še 2 milijona evrov, za oskrbo s toplotno energijo 1,4 milijona evrov, za obnovo cest milijon evrov, sledijo pa nekoliko manjše investicije v oskrbo z vodo, odvajanje in čiščenje odpadnih voda, plačilo stanovanj na Gorici, vzdrževanje in obnovo stanovanj ter 400 tisoč evrov tudi za Smučarsko skakalni center Velenje. »Za financiranje projektov v letu 2016 računamo na 1,9 milijona evrov iz državnega proračuna, evropskih ustanov in donacij, načrtujemo pa tudi zadolžitev za 2,5 milijona evrov,« pravi Kontič.

Uravnotežen proračun za leto 2016 v višini 14,2 milijona evrov so uspeli sestaviti tudi v Šoštanju.

Tako v Velenju kot v Šoštanju so se pred koncem leta odločili za nekaj donacij. Velenje je odpovedalo silvestrski ognjemet in bo kupilo sedem 3D tiskalnikov za osnovne šole in center za vzgojo. Bolnišnici Topolšica je občina podarila pet tisoč evrov za nakup električnih bolniških postelj. Denar je bil namenjen za županov novoletni koncert. Velenjskemu odboru za pomoč občankam in občanom bodo iz neporabljenih sredstev za delo svetniških skupin dali 10 tisoč evrov.

Občina Šoštanj in podjetniki pa so za postelje v Bolnišnici Topolšica zbrali 13 tisoč evrov.