Darko Zupanc Medijskih toplic ne odda Zagorjanom

Občina Zagorje bi Medijske za pet let najela brezplačno, PSZ pa sporočajo: Dogovorite se z aktivisti z Izlak«

Objavljeno
20. maj 2013 18.29
*iza* Medijske toplice
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Celjski finančnik Darko Zupanc, solastnik Medijskih toplic, je zavrnil vlogo zagorske občine za brezplačni petletni najem bazenskega kompleksa, saj so Poslovni sistemi Zupanc (PSZ) dogovor o brezplačnem najemu letos že sklenili - s »čistilno« iniciativo z Izlak. Če želi občina zagotoviti varno kopanje, naj se dogovori z aktivisti, so zapisali v PSZ. A težava je, pravijo na občini, da ti »na papirju« nimajo nič.

Pobudnik čiščenja Medijskih Jure Urbanija priznava, da pogodbe s PSZ nima: »Imamo soglasje za čiščenje in ustni dogovor, da po registraciji Društva za ohranitev turistične in kulturne dediščine Medijskih toplic podpišemo petletno najemno pogodbo.« Igre med lastniki in politiko, pravi, ga ne zanimajo, zanima ga le zagon bazenov. Z občino Zagorje je pripravljen sodelovati pod enakimi pogoji, kot s katerimkoli sponzorjem ali donatorjem: »To pomeni, da ne za vsako ceno, vsekakor pa pod jasnimi pogoji.«

Za petletni brezplačni najem zunanjih bazenov v Medijskih je Darka Zupanca, ki se je zaradi načrtovane upokojitve sicer že lani jeseni umaknil z operativnih funkcij, zaprosil zagorski župan Matjaž Švagan. Za to se je odločil, ko je Urbanija najavil, da se bodo najmlajši v najmanjšem izlaškem bazenu kopali že to poletje.

Takrat so v občini presodili, da trud Izlačanov, ki so se po treh letih propadanja odločili Medijske počistiti, ne bo dovolj za varno namakanje. Zakaj ravno petletni najem? »V tem času bi se vložek v bazenski del povrnil,« pravi Švagan, ki mu očitajo, da za Medijske ni naredil dovolj. Občina se brani z »ekonomsko računico«: 75.000 evrov, kolikor je za petmesečni najem kompleksa že leta 2010 zahteval PSZ, je bilo nesprejemljivih, saj bi samo za zagon potrebovali vsaj 100.000 evrov.

Jure Urbanija se zaveda, da kopanje brez higienskega minimuma ne bo možno: »Kdo nas ima za neumne? Dokler ga ne vzpostavimo, bazenov ne bomo odprli. Če nam ne uspe letos, se bomo namakali prihodnje poletje.« Ne dela si utvar, da je do tedaj mogoče vse: tudi stečaj in prihod novih lastnikov v Medijske: »Do tedaj pa ima sedanji lastnik pravico, da pogodbe sklepa in razdira s komerkoli ...«

Četudi se Zagorjanom in Izlačanom uspe dogovoriti okrog bazenov v Medijskih, hotelski del kompleksa ostaja hiša strahov. Po treh letih propadanja je notranjost v popolnem razsulu. Klub Jama, še nedolgo tega shajališče zasavske mladine, je samo en dokaz namernih uničevalnih pohodov neznanih storilcev. Lastniki Medijskih toplic res niso mogli obvarovati pred zobom časa; pred vandali, pravijo v Zagorju, bi jih lahko.