Darovalcev spolnih celic je premalo

Z nacionalno kampanjo Bom kdaj mama?/Bom kdaj oče? do več darovalcev spolnih celic.

Objavljeno
09. november 2011 13.38
Posodobljeno
09. november 2011 17.39
Li. K./STA
Li. K./STA
LJUBLJANA – Kar 15 odstotkov slovenskih parov ima težave z neplodnostjo. Danes se je začela nacionalna kampanja Bom kdaj mama?/Bom kdaj oče?. Njen namen je ljudi ozaveščati o problematiki neplodnosti in povečati število darovalcev spolnih celic, ki je vsako leto manjše

Le z darovano celico lahko zanosijo

Pari, ki zaradi neplodnosti enega od partnerjev ne morejo spočeti otroka, lahko zanosijo le z darovano spolno celico. Med njimi so tudi taki, pri katerih je neplodnost posledica zdravljenja raka, je ob predstavitvi kampanje izpostavila ginekologinja Martina Ribič Pucelj, ki se na ginekološki kliniki ljubljanskega kliničnega centra posveča predvsem ohranjanju plodnosti mlajših bolnic z rakom. V zadnjih desetih letih je skozi postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo z darovanimi spolnimi celicami šlo 675 slovenskih parov.

Ohranitev genskega materiala

Mladi onkološki bolniki naj bi še pred začetkom zdravljenja dobili informacije o možnostih shranjevanja njihovega genskega materiala za čas po zaključenem zdravljenju. A pogosto ni tako, je povedala Mojca Senčar, predsednica združenja Europa Donna. Ribičeva ter onkologinja z onkološkega inštituta Simona Borštnar sta v zvezi s tem pojasnili, da bodo pokušali s skupnimi močmi ustvariti novo klinično pot, ki bi vključevala tudi to.

Prvi otrok, spočet z biomedicinsko pomočjo v Sloveniji, se je rodil leta 1984. V treh slovenskih centrih, ki se ukvarjajo z zdravljenjem neplodnosti (v Ljubljani, Mariboru in Postojni), so parom na voljo vsi uveljavljeni postopki oploditev z biomedicinsko pomočjo. Letno gre skozi različne postopke prek 3600 parov.