Dars letos prodal za 13 milijonov evrov več vinjet

Nadzorniki so od začetka letošnjega leta zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet oglobili več kot 23.000 ljudi.

Objavljeno
03. avgust 2014 11.47
lvi_vinjeta
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Ljubljana - Dars je od 1. decembra lani, ko je stekla prodaja vinjet za letošnje leto, do konca junija prodal 2.808.000 vinjet z letnico 2014, kar je nekaj več kot 100.000 kosov ali štiri odstotke več kot v enakem obdobju leto prej. Dosedanji izkupiček od prodaje letošnjih vinjet znaša 104 milijone evrov in je glede na leto prej višji za 13 milijonov evrov, poroča STA.

Prodajo letošnjih vinjet zaznamuje kar nekaj novosti - nekatere kategorije vinjet so se nekoliko podražile, v veljavo pa je stopil nov razred za kombije, za katerega veljajo dražje vinjete od tistih za osebna vozila.

Medtem ko znaša cena letne vinjete za osebne avtomobile 110 evrov (cestninski razred 2A), je treba v novem cestninskem razredu 2B, v katerega se uvrščajo dvosledna motorna vozila z nosilnostjo do 3,5 tone, ki nad prvo osjo merijo več kot 1,30 metra, za letno vinjeto odšteti 220 evrov. Slovenija je ta razred pred uvedbo vinjet leta 2008 sicer že poznala.

Prodaja letnih vinjet za cestninska razreda 2A in 2B skupaj je bila do 30. junija glede na enako obdobje leto prej nižja za 34.231 ali štiri odstotke, prodaja mesečnih vinjet je bila višja za 5366 ali dva odstotka, prodaja tedenskih vinjet pa je bila višja za 105.788 ali osem odstotkov, so za STA pojasnili v Družbi za avtoceste v RS (Dars). Sveži podatki o prodaji vinjet, vključno z julijem, bodo na voljo sredi avgusta.

Podatki o globah medtem kažejo, da so cestninski nadzorniki Darsa od začetka letošnjega leta do sredine julija zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet oglobili 23.026 ljudi, kar je približno 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Največ so jih oglobili na primorskem avtocestnem kraku, in sicer 7541.

V skupnem seštevku izdanih glob veliko večino predstavljajo tujci, in sicer več kot 90 odstotkov, v okviru poostrenih nadzorov na širšem območju mestnih središč pa pomemben delež kršiteljev pogosto predstavljajo domači uporabniki avtocest ali hitrih cest, piše STA.

Izven sezone cestninski nadzorniki v povprečju izdajo od 700 do 800 plačilnih nalogov, v sezoni pa se številka povzpne v povprečju na več kot 1200 na teden. Lani so Darsovi cestninski nadzorniki uporabnikom avtocest, ki vinjet niso uporabljali v skladu s predpisi, izdali skupaj 41.539 plačilnih nalogov.

Višina predpisane globe znaša od 300 do 800 evrov, pri čemer cestninski nadzorniki na mestu prekrška v skladu z zakonom izdajo - če je globa v razponu - najnižjo, torej 300 evrov. Globe, ki so v minulih letih v povprečju znašale sedem milijonov evrov letno, niso prihodek Darsa, ampak se v celoti stekajo v državni proračun, še piše STA.