Davčne blagajne skrbijo majhne ribiče

Na prvem izlovu je bilo cipljev malo. Zaradi nove zakonodaje težave pričakujejo predvsem pri prodaji na pomolu.

Objavljeno
21. december 2015 23.54
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Piran − »Ulovili smo le kakšnih 500 kilogramov cipljev in nekaj deset kilogramov drugih belih rib,« so povedali ribiči, ki so se včeraj sredi noči vrnili s prvega od desetih možnih poskusov izlova cipljev in drugih belih rib v portoroškem ribolovnem rezervatu. Zaradi majhne količine jih niso prodajali na pomolu, kot veleva tradicija.

Ribiško tradicijo najeda tudi davčna zakonodaja. V le nekaterih ribarnicah v Piranu, Izoli in Kopru so danes naprodaj sveži ciplji, ki jih je zajelo 17 od skupaj 20 ribičev, imetnikov letošnjega posebnega dovoljenja za organiziran izlov zimskih jat cipljev in spremljajočih belih rib v rezervatu. Tudi v novi zimski sezoni bodo lahko opravili skupaj le deset izlovov; s to razliko, da so lani upoštevali samo deset uspešnih izlovov, ko so nalovili več kot 500 kilogramov rib, spodletelih pa ne, letos pa morajo med dovoljene šteti tudi tiste, ki se jim ne bodo izšli. Poleg tega jim letos dovoljenje omogoča izlov od 1. novembra do konca marca, lani pa so lahko lovili do konca aprila. Čeprav so v lanski sezoni skupaj nalovili 6,4 tone rib, je bilo med njimi cipljev manj, kot so jih nalovili včeraj.

»Čas še ni primeren, ker je morje s 13 stopinjami Celzija še pretoplo in so ciplji še v manjših jatah ter precej nemirni. Včeraj smo jato zasledili kakšnih 400 metrov pred pomolom v Portorožu, v globini šestih metrov. Zajeli smo jih s krožno mrežo plavarico. Še dobro, da so tako ujeti bolj kakovostni kot z mrežami na vbod,« je povedal Fabio Steffe, ki pomaga Zlatku Novogradcu pri vodenju skupine ribičev. Ujetih rib je bilo premalo, da bi jih prodajali na pomolu, zato so si jih razdelili in jih bo vsak sam poskušal prodati prek posrednika v ribarnicah.

Kot kmetje ne morejo na ribjo borzo

Bolj kot z vremenskimi in lovnimi razmerami v rezervatu se letos ribiči ukvarjajo z davčnimi blagajnami. Tradicija ulova cipljev veleva, da se po uspešnem izlovu del ulova proda na portoroškem pomolu, davčne blagajne pa so takšen neposreden in pri poznavalcih rib priljubljen način prodaje močno zapletli. Da bi vsak od 20 ribičev na pomolu zase prodajal ribe in sam tipkal račune, je neizvedljivo, pravijo ribiči. Običajno je to počel eden za vse in so si potem zaslužek razdelili. Če bi to zdaj počel samo eden, bi nase prevzel tudi večje davčno breme.

Ribiči si po eni strani želijo status kmeta in plačevati davčni pavšal, vendar bi s tem vzbudili pomisleke o statusu davčnega zavezanca, ki jim omogoča prodajo ulova tudi na tržaški borzi. Začasna rešitev je izdaja računov iz knjige vezanih računov, vendar je pri prodaji skupnega ulova tudi to prezapleteno.

Ribiči tako še zdaj ne vedo, kako bodo uredili neposredno prodajo, da bodo zadostili davčnim predpisom in da bo takšen način prodaje še smiseln pri tradicionalnem skupnem lovu malih ribičev. »Zapleti nam samo dodatno otežujejo delo,« je dejal vodja izlova Zlatko Novogradec. Vse kaže, da se pred prazniki ne bodo še enkrat podali v rezervat in da bodo srečo znova poizkusili januarja.