»Davek na dež« bodo najprej subvencionirali, nato pa znižali

V občini Murska Sobota daleč najvišja cena za odvajanje in čiščenje padavinskih voda, zato jo bodo do septembra znižali.

Objavljeno
16. maj 2017 19.16
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Zaradi negodovanja ljudi in protestov dveh Sobočanov Pavla in Andreja Kuharja, ki sta zbrala podatke o veliko pretirani ceni odvajanja in čiščenja padavinskih voda v Murski Soboti in primestnem naselju Černelavci, so opozicijski svetniki s podpisi za včeraj sklicali izredno sejo sveta mestne občine Murska Sobota. Na njej sicer niso uspeli s svojim predlogom, kljub temu pa so sprožili postopke za znižanje cen teh storitev.

Čeprav je državna uredba o stroških za odvajanje in čiščenje padavinskih voda v veljavi že od leta 2012, je MO Murska Sobota svoj odlok sprejela šele lani jeseni. Vendar se je zaradi najvišjih cen teh storitev v vsej državi  - od drugih občin so cene višje od nekajkrat do nekaj desetkrat - kmalu začelo negodovanje najbolj prizadetih krajanov. Svetniki so zato v zahtevi za sklic izredne seje predlagali sklep, da se cene odvajanja in čiščenja padavinskih voda znižajo za 80 odstotkov in da se na naslednji seji znižajo cene odvajanja in čiščenja odpadnih voda v celoti. 

Svet je po dolgi razpravi sprejel predloge sklepov župana Aleksandra Jevška, da bo občina od 1. junija v celoti subvencionirala omrežnino in s tem za povprečno štiri evre mesečno znižala stroške na položnici, do septembra pa bodo pripravili vse potrebno tudi za celovito spremembo cen odvajanja in čiščenja vseh odpadnih voda. Vmes bo občina pozvala Petrol, ki kot koncesionar upravlja z murskosoboško čistilno napravo, k pogovorom o morebitni spremembi koncesijske pogodbe, saj je glavni vir visokih stroškov čiščenja prav ta, za občino neugodna pogodba z visokimi fiksnimi stroški, ki jih Petrol zaračunava ne glede na količine prečiščene vode.