Davka na nepremičnine v tem mandatu ne bo

Negotovo je tudi sprejetje novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, pišeta Dnevnik in Večer.

Objavljeno
17. maj 2017 12.20
mpi-hribarjevo nabrezje
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana − Vlada v tem mandatu ne bo sprejemala davka na nepremičnine, je po pisanju časnikov Dnevnik in Večer v ponedeljek na sestanku koalicije dejala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Negotovo je tudi sprejetje novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je sicer pripravljen ter medresorsko in strokovno usklajen.

Karla Erjavca je njegov politični instinkt opozoril, da so parlamentarne volitve preblizu za odpiranje tako občutljivih vprašanj, po pisanju Dnevnika v največji vladni stranki SMC za blokado postopkov krivijo Desus. S prstom pa kažejo tudi na SD, kjer se menda ne strinjajo s spremembami pri množičnem vrednotenju nepremičnin.

Ministrstvo za finance je sprva načrtovalo, da bo letos sprejet novi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, s katerim bi odpravili neustavnost ureditve in na podlagi katerega bi prihodnje leto izvedli novo vrednotenje nepremičnin.

Prav tako za prihodnje leto je bilo v načrtu sprejetje zakona o davku na nepremičnine, po katerem bi davek odmerili z letom 2019. Podlaga za to bi bili podatki novega cikla vrednotenja nepremičnin, zaključenega v letu 2018.


Foto: Aleš Černivec/Delo

A tudi sprejetje sprememb množičnega vrednotenja − katerega podatki se uporabljajo tudi za druge namene, med drugim za določanje socialnih transferjev − je negotovo. Po pisanju Dnevnika so namreč v Desusu in SD podvomili, da bi bilo novo vrednotenje res pravično, pogrešali so izračune novih vrednosti nepremičnin in simulacije, kaj bi uvedba nepremičninskega davka na podlagi teh podatkov prinesla gospodinjstvom in podjetjem.

Premier Miro Cerar je sicer pred kratkim na izvršnem odboru SMC dejal, da je treba zahteve ustavnega sodišča uresničiti in da ima predlog zakona o množičnem vrednotenju potrebno strokovno podporo ter da ne bodo »ščitili tistih, ki se okoriščajo s trenutno nepravično ureditvijo«.

Z zagotovilom, da zakona o davku v tem mandatu ne bodo sprejemali, naj bi se SD in Desus sicer nekoliko omehčala glede podpore množičnemu vrednotenju, pri čemer v SD pričakujejo, da bo imel predlog tudi podporo občin, Desus pa želi, da ne bo dodatnih obremenitev za gospodinjstva in gospodarstvo.

Na ministrstvu po navedbah časnika poudarjajo, da je predlog novega zakona o množičnem vrednotenju usklajen med vsemi vladnimi resorji, pravno in tehnično stroko, gospodarskimi združenji, bankami in večino interesnih združenj. Proti so predvsem kmetijska interesna združenja, ki nasprotujejo tržnemu vrednotenju zemljišč po namenski rabi − želijo si torej, da bi se vsa zemljišča, ki se uporabljajo za kmetovanje, vrednotilo kot kmetijska, čeprav so namenjena pozidavi. Ministrstvo se s tem ne strinja, saj da bi bilo to v nasprotju z načelom, da mora tržna vrednost izhajati iz načela najgospodarnejše rabe, ta pa je vezana na potencial nepremičnine, ne na njeno trenutno dejansko stanje.