Defibrilator v »vsako« kočevsko vas

Aparati posebno pomembni zaradi velike oddaljenosti naselij od nujne medicinske pomoči

Objavljeno
11. junij 2014 00.06
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje – Zaradi zastoja srca v Sloveniji vsak dan umre pet do šest ljudi, v občini Kočevje pa na leto registrirajo 15 srčnih zastojev, zato bodo letos in prihodnje leto v gasilskih domovih postavili 23 polavtomatskih defibrilatorjev.

Skupaj z novimi pridobitvami bo v največji slovenski občini 30 naprav te vrste, kar pomeni, da bo imel vsak prebivalec oziroma obiskovalec kočevskega območja v povprečju enake možnosti dostopa do naprave, s katero lahko laiki ob zastoju srca rešijo življenje.

Veliko, a redkoposeljeno območje


Do zdaj je bilo v občini Kočevje, ki meri 555 kvadratnih kilometrov, osem oziroma sedem polavtomatskih defibrilatorjev, saj so enega v Predgradu oziroma Dolu pred približno poldrugim mesecem ukradli. Pred dnevi je občina Kočevje kupila sedem novih, Zdravstveni dom Kočevje še dva. Z njimi so opremili vse krajevne skupnosti oziroma so dva namestili v KS Stara Cerkev. Do konca meseca bo na Kočevskem skupaj 20 defibrilatorjev, do konca leta 2015 pa 30.


Dobra dostopnost in bližina defibrilatorjev sta na Kočevskem še posebno pomembni, ker služba nujne medicinske pomoči ob srčnem zastoju v oddaljenejše vasi ne more priti v petih minutah, kar je zgornja meja, preden nastanejo nepopravljive možganske okvare. Zato je nujno, da očividci, svojci in naključno navzoči človeka s srčnim zastojem pomagajo oživljati.


»Raziskave iz oživljanja in preživetja kažejo, da so hitra prepoznava, hiter klic na 112, hitri temeljni postopki oživljanja in hitra defibrilacija ob zastojnem srčnem ritmu ključni za preživetje,« pravi Primož Velikonja, vodja reševalne službe Kočevje, ki tudi vodi kratke tečaje ponujanja prve pomoči in uporabe polavtomatskega defibrilatorja.

Za nameščanje poskrbijo sami, ni sistemske rešitve

Denar za nabavo defibrilatorjev bo zagotovila občina Kočevje, za del pa upajo, da ga bodo zbrali s prispevki donatorjev. Štiri defibrilatorje – eden stane dva tisoč evrov – pa bodo kupili z denarjem, ki so ga zbrali v dobrodelne namene.


»Prihodnje leto bo skoraj vsaka druga kočevska vas imela defibrilator, kar bo to območje uvrščalo v sam slovenski vrh,« pravi Velikonja. Pri tem opozarja, da v vsaki občini oziroma na območju nameščanje defibrilatorjev rešujejo sami, ker vprašanje ni sistemsko urejeno.