Del blokade bo ostal, dokler Hrvaška ne izpolni obljub

Hrvaški Jutarnji list na svoji spleti strani piše, da se je v Ljubljani pojavil tajni dokument, s katerim vlada Boruta Pahorja po svoje razlaga, kaj vse je Slovenija dobila z blokado hrvaških pristopnih pogajanj k EU.

Objavljeno
28. september 2009 18.37
Ka.K/STA
Ka.K/STA

Zagreb - V tem dokumentu po navedbah Jutarnjega lista slovenska vlada pojasnjuje, kakšna je razlika med predlogom francoske vlade, ki ga je Slovenija zavrnila, in sedanjo rešitvijo mejnega spora. Slovenija med drugim kot zmago vidi priznanje, da mejni spor ni bilateralno vprašanje, ampak vprašanje EU, pa tudi Hrvaško priznanje, da je prejudicirala mejo. Slovenija bo po pisanju hrvaškega časnika poleg tega odblokirala le tista vprašanja, ki so zastala zaradi mejnega spora, nekatere blokade pa bo obdržala "kot rezervo", če Hrvaška ne bo izpolnila svojih obljub. S tem po pisanju Jutarnjega lista Slovenija priznava, da za blokado nima pravih argumentov, ampak le bilateralne razloge.

 

V EU s tovrstnimi razlagami slovenske vlade, pa četudi so zgolj za domače potrebe, niso zadovoljni, saj želi sedemindvajseterica pokazati, da "bilateralna vprašanja niso del pogajanj o članstvu", kar je pomembno tudi za prihodnje širitve.

 

Sicer pa se je retorika v Sloveniji in Hrvaški v zadnjih dneh zaostrila, saj opoziciji v obeh državah vlado obtožujeta "izdaje" in skrivnih dogovorov. V EU tovrstne obtožbe označujejo za poskus nabiranja poceni političnih točk, in opoziciji obeh držav pozivajo, naj razmislita o interesu države, še piše hrvaški časnik.