Delavci DRSC krajanom Seče pokvarili cesto

Mesec dni po začetku del so pospravili gradbišče in pustili slabše stanje, kot je bilo.

Objavljeno
25. december 2013 10.52
Cesta Na klancu Seča
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Seča – »Če po novem letu na DRSC ne bodo sprejeli odločitve o dokončanju del, bomo šli spet na cesto.« Tako nam je pred prazniki povedala vodja civilne iniciative Kristina Marsič. Krajani Seče so ogorčeni, zato ker so razmere na cesti še slabše, kot so bile.

Prebivalci Seče od leta 2004 opozarjajo pristojne na enega najbolj nevarnih cestnih odsekov v piranski občini, saj se je na 265 metrih glavne ceste med Koprom in Puljem v preteklih dveh desetletjih zgodilo že več smrtnih nesreč.

Civilna iniciativa prebivalcev Seče je okobra lani pripravila protestni shod, 8. novembra letos pa so delavci CPK začeli urejati odsek. Po informacijah z DRSC je bilo za gradbena dela predvidenih 388.206 evrov. Morali bi razširiti cesto, zgraditi podporni zid, pločnik, javno razsvetljavo in postaviti signalizacijo. Pozneje naj bi uredili še dve avtobusni postajališči, kolesarsko stezo in spremenili prometni režim za naselje Seča. Toda komaj mesec po začetku del so delavci zapustili gradbišče.

Na občino so z DRSC najprej sporočili, da so to naredili, ker se je 16. decembra začelo zimsko obdobje, zato so ustavili investicije na vseh državnih cestah. Ko so z občine ugovarjali, da je ob morju zdaj idealen čas za gradnjo, so z DRSC odgovorili, da ni mogoče zagotoviti ustrezne kakovosti izvedbe. Zagotovili so še, da bodo prišli krajanom osebno pojasniti razloge prekinitve.

Za Delo pa so odgovorili, da so zaradi z rebalansom odvzetih sredstev ustavili dela na 709 projektih, na 30 gradbiščih pa so dela ustavili zaradi zimskih razmer in zaradi prerazporeditve finančnih sredstev. »Prekinitev je predvidena do 31. marca. Kako bodo potekale aktivnosti po tem datumu, je še prezgodaj govoriti,« so odgovorili na DRSC.

To je razburilo krajane, ki so zahtevali pogovor z županom Bossmanom. Razmere na cesti so zdaj še slabše, saj bo deževje spiralo prst na asfalt, pešci pa imajo zdaj še manj prostora. Po ocenah krajanov je potrebno za dokončanje del nameniti le še kakšnih 100.000 evrov, takšna prekinitev del pa ustvarja nepotrebne stroške.

»Predstavniki DRSC naj ne hodijo v občino mlatit prazne slame, saj bi to bila le dodatna izguba časa. Vsem odgovornim bomo napisali prijazno pismo. Če ne bo pravočasnega odgovora, bomo šli spet na cesto,« je povedala Kristina Marsič, ki je dodala, da imajo podporo občinske uprave.