Delavci Sijaja začeli stavko

40 zaposlenim podjetje dolguje tri plače in dva regresa in pol. Je na obzorju predlog stečaja hrastniškega Sijaja?

Objavljeno
10. september 2013 22.12
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Hrastnik - Približno 40 zaposlenih v hrastniškem Sijaju je danes začelo s stavko na domu, ker jim uprava s predsednikom in večinskim lastnikom Renatom Krajncem dolguje tri plače in dva regresa in pol. Delavci v prihodnjih dneh ne izključujejo niti predloga za začetek stečaja družbe.

Sijaj se namreč po dobrem letu dni znova srečuje tako s težko finančno situacijo kot z grožnjo stečaja. Že lani februarja je delavcem dolgoval dve plači (decembrske in januarske), državi prispevke, dolga do NLB je imel 900.000 evrov, do dobaviteljev pa 200.000 evrov.

Dolg do ljudi je Krajnc rešil s pol milijona evrov posojila pri Delavski hranilnici, ki ga je zavaroval s svojim premoženjem. Stečaj kot najbolj črni scenarij so v družbi omenjali že tedaj. Za nastale težave so krivili neposluh bank in slabo prodajo, ki je bila posledica osemletnega lastništva ljubljanske Arcadie ter Silva Kačarja. Zdaj so težave, kot rečeno, znova izbile.
Krajnc, ki je Sijaj večinsko prevzel v letu 2010 kot sanator že tedaj prezadolženega podjetja, se je v zadnjih tednih trudil iskati izhod iz krize, a zaman. Banke ostajajo za zdaj brez posluha za Sijajeve težave. Sijaj nekaj poslov na vidiku ima, trdi vodstvo. Za realizacijo bi potrebovali vsaj štiri mesece, a je vprašanje, ali bodo zaposleni do takrat pripravljeni počakati.

Sijaj je po podatkih baze Gvin lani že peto leto zapored zaključil v rdečih številkah. Skupna izguba presega 2,3 milijona evrov; samo lani je bil čisti poslovni izid negativen v višini 755 tisoč evrov.