Delež izdatkov BDP za pokojnine mora močno narasti

Po mnenju premiera Boruta Pahorja je zdaj pravi čas, da se lotimo modernizacije pokojninskega sistema. Podatki statističnega urada napovedujejo, da bo v Sloveniji do leta 2060 le še 1,8 milijona.

Objavljeno
08. oktober 2009 14.40
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Zaradi staranja prebivalstva bi moral delež izdatkov BDP za pokojnine do leta 2060 narasti na 18,62 odstotka, medtem ko je leta 2000 znašal 10,91 odstotka, pravi Dušan Kidrič iz Umarja. Projekcije prebivalstva sicer kažejo, da bo leta 2060 prebivalcev Slovenije le še 1,8 milijona, je dejala direktorica Statističnega urada RS Irena Križman.

 

Projekcije prebivalstva EUROPOP2008, ki sta jih za Slovenijo skupaj pripravila Eurostat in Statistični urad RS (Surs), temeljijo na prebivalstvu Slovenije v začetku leta 2008 in upoštevajo hipoteze o prihodnjih demografskih spremembah.

 

Slovenija ima med državami EU ter Norveško in Švico, pri katerih so pripravili EUROPOP2008, eno najnižjih stopenj rodnosti, in sicer 1,3 otroka na eno žensko v rodni dobi. Po najbolj optimističnem scenariju naj bi se ta stopnja v pol stoletja povišala na 1,9, srednja možnost, ki je tudi predstavljala podlago za narejene projekcije, pa je 1,52 otroka na eno žensko, je na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavili projekcije prebivalstva za Slovenijo do leta 2060, pojasnila Nelka Vertot iz Sursa.


Projekcije statističnega urada o prebivalstvu Slovenije do leta 2060 je komentiral tudi premier Borut Pahor. Dejal je, da je zdaj pravi čas, da se lotimo modernizacije pokojninskega sistema in v prihodnjih letih sprejmemo reformo, da bomo imeli mi in naši otroci varno starost.

 

"Demografski trend razvitega sveta je, da vse manj zaposlenih dela za vse več upokojenih. Neravnovesje bo treba odpravljati z reformo pokojninskega sistema. Nekateri mislijo, da je reforma iz leta 1999 še vedno dovolj, da vladi v prihodnjih letih ne bi bilo treba posegati v pokojninski sistem. Moja ocena je, da je zdaj pravi čas, da se lotimo modernizacije pokojninskega sistema in reformo v prihodnjih letih sprejmemo, da bomo imeli mi in naši otroci varno starost," je na današnji novinarski konferenci po seji vlade ocenil premier Pahor.

 

Vsak poseg v pokojninski sistem je nepopularen, priznava Pahor. "Lahko odlašamo z njim in mislimo le na politično prihodnost te vlade, a to bi bilo neodgovorno. Misliti moramo na svoje otroke, ali bodo imeli vsaj približno enako varno starost, kot jo zdaj uživajo njihovi dedje," je opozoril.

 

Pokojninska reforma po besedah predsednika vlade ni edina. "Tu je še zdravstvena reforma, lotili pa se bomo tudi vprašanja fleksibilnosti trga dela, tako imenovane varne prožnosti," je dodal premier.

 

Opozoril pa je, da so posegi vlade za zagotavljanje socialne varnosti prebivalstva v kriznih časih vplivali na konkurenčnost gospodarstva. "Dolgoročno brez povečanja konkurenčnosti ne bo socialne varnosti. To je ključnega pomena in do tega bomo morali priti vsi," poudarja predsednik vlade.