Delo, d. d., prodano − novi lastnik je FMR

Prodaja največje časopisne družbe v državi je doživela epilog. Danes so jo na dražbi prodali za 7,3 milijona evrov.

Objavljeno
03. junij 2015 11.49
Posodobljeno
03. junij 2015 13.15
Klara Škrinjar, Ozadja, M. Č., Delo.si
Klara Škrinjar, Ozadja, M. Č., Delo.si

Pogajanja za prodajo časnika Delo so se danes končala − največja časopisna družba v državi gre v roke družbi FMR, kjer je bil za nakup menda najbolj navdušen njen nadzornik Stojan Petrič.

Delo je bilo prodano za 7,3 milijona evrov.

V »velikem finalu« prodaje časopisne družbe se je na koncu pomerila skupaj z mariborsko družbo Pronet Mihe Mahoriča, ki je ta dvoboj očitno izgubila.

Kaj je bilo glavno merilo pri prodaji Dela (ali le cena ali so prodajalci pri prodaji upoštevali tudi druga merila), v tem hipu ni znano.

Nadzorniki Pivovarne Laško namreč podrobnosti odločitve ta hip še niso pojasnjevali kot tudi ne vrednosti sklenjenega posla.

Je pa znano, da je družba FMR slab mesec pred dražbo že prejela soglasje ministrstva za kulturo, in sicer za pridobitev več kot 20-odstotnega lastninskega deleža v družbi.

V objavi na Seonetu je Pivovarna Laško zapisala:

Družba Pivovarna Laško je danes z družbo FMR, financiranje in upravljanje naložb, sklenila prodajno pogodbo za prodajo stoodstotnega deleža v družbi Delo. Kupec bo za stoodstotni delež družbe Delo plačal kupnino v višini 7,3 milijona evrov. Prodajna pogodba je sklenjena pod več odložnimi pogoji, ki morajo biti izpolnjeni pred zaključkom transakcije.

Prodajni proces družbe Delo je bil voden skladno s sporazumom o prestruktuiranju in mirovanju. Postopek prodaje deleža v družbi Delo je bil izveden v transparentnem mednarodnem dvofaznem postopku javnega zbiranja ponudb.

Prodaja bo, ko bodo izpolnjeni vsi odložni pogoji s strani prodajalca in kupca, predvidoma zaključena v naslednjih mesecih. Družba FMR bo postala lastnica vseh delnic družbe Delo.

V sporočilu za javnost so dodali:

Skupina Laško tako po uspešno izvedenih prodajah deležev v družbah Mercator, Radenska, Birra Peja, Večer s prodajo družbe Delo izpolnjuje še zadnjo zavezo dezinvestiranja bankam upnicam, opredeljeno v sporazumu o prestrukturiranju in mirovanju, ki ga je z bankami upnicami podpisala konec aprila 2014.

Prodajni proces družbe Delo je bil izveden skladno s sporazumom o prestruktuiranju in mirovanju. V transparentnem mednarodnem dvofaznem postopku javnega zbiranja ponudb, v okviru katerega je bilo kontaktiranih več kot 30 domačih in tujih potencialnih investitorjev ter oddanih več kot osem nezavezujočih ponudb. V maju 2015 je zavezujočo ponudbo oddalo pet potencialnih investitorjev.

Uprava družbe FMR pa je še sporočila:

Družba FMR bo nastopala kot dolgoročni lastnik Dela in podpirala razvoj časopisne hiše Delo na strateškem, tehnološkem in kadrovskem področju. V družbi FMR se zavedamo, da ima Delo posebno vlogo v slovenskem medijskem prostoru, ki ga kreira z vsebinami v svojih edicijah, in je na tem področju predvsem odgovorno svojim bralcem.

Kot lastniki si bomo prizadevali, da bomo z dobrim korporativnim upravljanjem prispevali k temu, da bo Delo uspešno poslovalo in na ta način ustvarjalo dobre temelje za ohranitev in razvoj neodvisnega in raziskovalnega novinarstva v skladu s novinarskim kodeksom in etiko. Sočasno, kot lastniki družbe, pričakujemo od uprave Dela dobičkonosno poslovanje, kar je tudi eden izmed pomembnejših razlogov za nakup.

Družba FMR je bila ustanovljena pred 25 leti. V vseh 25 letih delovanja je poslovala z bilančnim dobičkom, ki se je v letih od 2002 do 2013 povečal za več kot trikrat. Družba FMR je danes minimalno zadolžena, kar ji v prihodnosti omogoča financiranje donosnih finančnih in strateških naložb. V vseh letih od leta 1995 dalje je družba svojim delničarjem izplačevala dividende. Ena največjih in najuspešnejših dolgoročnih finančnih naložb je naložba v družbo Kolektor Group.

Ko bodo izpolnjeni vsi odložni pogoji, bo prodaja vseh delnic Dela predvidoma zaključena v naslednjih nekaj mesecih.

***

Kdo je Stojan Petrič?

Preberite njegov portret, ki je bil objavljen v Sobotni prilogi.