Delo vlaga v razvoj družbe

Blatenje ugleda časopisne hiše namesto opozarjanja na položaj novinarstva.

Objavljeno
10. februar 2017 21.49
SLOVENIJA,LJUBLJANA,01.08.2009.STOLPNICA DELA.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO/
Luka Dekleva
Luka Dekleva
Ljubljana – V časopisni hiši Delo so se odzvali na torkovo poročanje RTV Slovenija, v katerem je RTV problematiziral odpoved pogodbe dvema novinarjema. Vodstvo Dela pravi, da uprava zaradi dolgoročnega negativnega trenda pri nakladah, padca prihodkov od oglasov in tudi iskanja novih poslovnih modelov nadaljuje prilagajanje na stroškovni strani, tudi pri zaposlenih.

»Prispevek novinarke TV Slovenije Vesne Zadravec v TV Dnevniku 7. februarja je primer poročanja, ki je zrelo za častno novinarsko razsodišče,« pravi vršilec dolžnosti odgovornega urednika Dela Gregor Knafelc. »Novinarka se pri poročanju namreč sklicuje na lastno pisanje, ki ga kot sindikalna funkcionarka, članica izvršnega odbora Slovenskega novinarskega sindikata, zapiše dopoldne, popoldne pa navede kot vir pri svojem poročanju. Sporna praksa, ki bi morala vzbuditi pozornost vsakega urednika, še posebno če je ta v službi na javni nacionalni televiziji. Ne morem se znebiti občutka, da je imelo novinarkino blatenje ugleda novinarske hiše in lastnikov Dela drug namen kot opozoriti na položaj novinarstva, v katerem je to. Teme, s katerimi bi se morali novinarji ukvarjati ob odpuščanju novinarjev in spreminjanju medijske krajine so po mojem mnenju predvsem iskanje novih poslovnih modelov medijskih hiš, digitalizacija, bralne navade mladih, socialna omrežja in avtorske pravice. Odpuščanje na Delu poteka v skladu z letnimi načrti, ki jih potrjuje vodstvo podjetja, so usklajena z odgovornim urednikom in v skladu z zakonodajo. Medijska hiša Delo je kot zasebno podjetje odgovorno za pozitivno poslovanje, a ima hkrati tudi odgovorno javno funkcijo, ki jo kot največja medijskih hiša v Sloveniji nosi v svojem DNK. Tega se zavedamo vsi zaposleni v medijski hiši, novinarji in uredniki. Ustvarjanje neodvisnih novinarskih vsebin je najdražja poslovna operacija v medijskih hiši, tudi na Delu, del glavnih ciljev prestrukturiranja in modernizacije hiše je zagotavljanje sredstev za razvoj neodvisnih novinarskih vsebin tudi v prihodnje. Tega dejstva v TV-prispevku nismo slišali, kaj šele, da bo 90 odstotkov lani ustvarjenega dobička medijske družbe Delo namenjenega nadaljnjemu razvoju družbe. V razvoj, ki ga ne bi bilo brez pozitivnega poslovanja, žal tudi na račun optimiranja števila zaposlenih, a še vedno z največjo novinarsko redakcijo v Sloveniji.«

Odstopil predsednik sindikata novinarjev

»Zaradi očitnih razhajanj v vodenju sindikata« in po njegovi oceni neregularnega ravnanja ob pozivu javnosti glede dogajanja na Delu, je s funkcije predsednika Sindikata novinarjev Slovenije nepreklicno odstopil Mario Belovič, sicer novinar Dela in namestnik urednika notranje redakcije, ki noče prevzeti odgovornosti za odločitve, »na katere ne morem vplivati«.

Med vzroki za odstop navaja različne poglede na vodenje sindikata. »To je bila povsem nepotrebna taktična napaka ob predhodnih pogajanjih z upravo glede kolektivne pogodbe,« pravi Belovič, ki se ne more znebiti vtisa, da je bil sindikat ob zadnjem dogajanju instrumentaliziran. Sprašuje se, zakaj je prispevek na nacionalki o odpuščanju nastal ravno zdaj, ko se razmere umirjajo in je Sindikat novinarjev Dela v fazi pogajanj za sklenitev hišne kolektivne pogodbe.