Deložacijo romske družine spet preložili

Stanovanjski sklad Maribor zahteva izselitev romske družine, zanjo pa ne išče nadomestnega stanovanja.

Objavljeno
27. avgust 2013 23.41
Neva Miklavčič Predan, predsednica Helsinškega monitorja Slovenija v pogovoru s sodnim izvršiteljem, 27.8.2013, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Prisilne izselitev romske družine, ki jo je zahteval Javni medobčinski stanovanjski sklad (JMSS) Maribor, sodni izvršitelj včeraj ni opravil. Do morebitnega naslednjega poskusa deložacije si bodo za družino prizadevali poiskati rešitev.

Na deložacijo sedemčlanske romske družine Mehmeti iz neprofitnega stanovanja v bloku v Zdravkovi ulici v Mariboru je javnost opozoril Helsinški monitor Slovenije (HMS); njegova predsednica Neva Miklavčič Predan je včeraj prišla na kraj (tam se je zbralo tudi več prijateljev omenjene družine), po pogovoru s sodnim izvršiteljem pa je povedala, da ta zaradi prisotnosti javnosti brez zaščite policije ni hotel opraviti deložacije.

Miklavčič Predanova je dejala, da so jo zdaj »odložili za en mesec, mogoče pet tednov«, v tem času pa bodo poskušali storiti vse, da bi jo preklicali oziroma za družino našli nadomestno stanovanje. A z JMSS Maribor so včeraj sporočili, da temu najemniku ne iščejo nadomestnega stanovanja, saj razpolagajo s pravnomočno sodbo, s katero mu je bila odpovedana najemna pogodba.

Helsinški monitor: Starša lepo skrbita za pet otrok

Miklavčič Predanova je pojasnila, da naj bi romsko družino, v kateri da starša lepo skrbita za pet otrok, izselili zaradi domnevnega povzročanja nočnega hrupa, medtem ko dolga za stanovanje družina nima. Erđan Mehmeti, ki se je v to stanovanje z družino vselil pred dvema letoma, je potrdil, da redno plačuje JMSS. in dodal, da se je pred kratkim sprl s hišnikom zaradi uporabe kleti, njegova družina pa je, pravi, od vselitve tarča nestrpnosti večine drugih stanovalcev bloka. Nekateri mu tudi stalno grozijo.

JMSS se je včeraj odzval z izjavo za javnost, v kateri so zapisali, da se Erđan Mehmeti ni držal medsebojnega pisnega dogovora, sklenjenega ob preložitvi prve deložacije aprila letos in se tako ni prostovoljno izselil iz neprofitnega stanovanja JMSS Maribor. Po pojasnilih tega je bila proti Mehmetiju vložena tožba za odpoved najemne pogodbe, ker »je z načinom uporabe stanovanja pogosto grobo kršil temeljna pravila sosedskega sožitja, določenega s hišnim redom, in huje motil druge stanovalce pri njihovi mirni uporabi stanovanja«. Zapisali so še, da so pred za včeraj načrtovano deložacijo prejeli dopis z izjavo lastnikov in uporabnikov devetih stanovanj od skupno dvanajstih, da se situacija ni umirila.

Direktorici sklada predlagali, naj odstopi

Predstavniki HMS pa JMSS očitajo, da daje podporo »rasni diskriminaciji in mobingu, ki ga nad romsko družino izvajajo nekateri stanovalci«. Ob tem so direktorici sklada Tanji Vindiš Furman predlagali, naj odstopi s položaja, »če ni sposobna umiriti ene take srenje in vzpostaviti zakonitih odnosov«.