Delu novih deset dni za prodajo lastniškega deleža v Večeru

Agencija za varstvo konkurence Delu izrekla tisoč evrov kazni, grozi pa že z novo kaznijo v isti višini.

Objavljeno
28. avgust 2013 19.45
Časopisna hiša Delo
Rok Kajzer, Ozadja
Rok Kajzer, Ozadja

Ljubljana – Časopisna družba Delo mora v desetih dneh odsvojiti 191.943 delnic Večera. Če tega ne bo storila, bo morala plačati tisoč evrov kazni, prav toliko pa mora plačati, ker ni odsvojila delnic Večera v petnajstdnevnem roku, ki ga je agencija za varstvo konkurence določila na začetku avgusta.

Agencija je namreč 5. avgusta Delu naložila, da mora v petnajstih dneh izpolniti obveznost iz odločbe (iz leta 2009), torej odsvojiti delnice Večera oziroma »odpraviti učinke izvedene prepovedane koncentracije«, po kateri ne bo imelo več izključne ali skupne kontrole v podjetju ČZP Večer.

Znano je, da Delo zahteve agencije do 22. avgusta ni izpolnilo, zato ji je ta naložila kazen tisoč evrov, ta pa je po mnenju agencije primerna, »da se doseže namen izvršbe, torej izpolnitev obveznosti iz odločbe«.

V sklepu agencije je še zapisano, da Delo ni izpolnilo obveznosti, čeprav so večkrat podaljšali rok »in so od izdaje odločbe tako pretekla že skoraj štiri leta«.

Poudarjajo tudi, da je izpolnitev ukrepa določena z namenom zagotovitve učinkovite konkurence na trgu oziroma vzpostavitve stanja, kakršno je bilo pred izvedbo koncentracije, ki jo je agencija prepovedala, ker je bila neskladna s pravili konkurence.

Ker Delo obveznosti ni izpolnilo, mu je agencija določila nov, tokrat desetdnevni rok za odsvojitev Večerovih delnic z grožnjo nove denarne kazni v višini tisoč evrov.