Demokracija novega časa

Demokracija se po vsej verjetnosti lahko začne in konča pri malenkostih. Tako je izolska občinska volilna komisija s pomočjo sodne avtoritete pripeljala izolski volilni maraton do sklepnega dejanja.

Objavljeno
09. januar 2007 22.16
Boris Šuligoj, dopisnik Dela
Življenje je pogosto usodno odvisno od navidezno povsem nepomembnih podrobnosti. Tudi od tega, kako kdo obkroži ime kandidata na volilnem lističu in kako berljiv je žig na poštni ovojnici z glasovnicami. Demokracija se po vsej verjetnosti lahko začne in konča pri malenkostih. Tako je izolska občinska volilna komisija s pomočjo sodne avtoritete (hvalevrednega ekspeditivnega upravnega sodišča) pripeljala izolski volilni maraton do sklepnega (ne pa čisto končnega) dejanja. V četrtek bo izolska občina že lahko imela novega župana, če se ne bo kje zapletlo in če ne bo kdo našel zelo jasnega zakonskega kavlja, ki bi brez sence dvoma pojasnil, da Tomislav Klokočovnik ne more biti župan.

Nihče v Sloveniji ne more prav natančno reči, kako je sicer v takih primerih, ker takih primerov še nismo imeli. Zato je izolska zgodba pravzaprav lep šolski in učni primer, priložnost temeljitega dograjevanja slovenske volilne zakonodaje, a tudi priložnost za dograjevanje in razumevanje volilne demokracije, volilnih postopkov nasploh in političnih strategij ter zakulisnih bojev. Približno polovica izolskih volivcev se bo težko sprijaznila z novo odločitvijo volilne komisije. Zadovoljni bodo predvsem tisti, ki si želijo konca mrcvarjenja in agonije, zmerjanja, grdih plakatov, transparentov, žalitev in molotovk. Vsem drugačnim prepričevanjem navkljub je ta mala občina zadnja leta zastala v razvoju. V praznem županskem teku zaostaja še bolj.

Za nekaj bo težka volilna izkušnja dobra – za obojestransko dozorevanje: volivcev in kandidatov. Kdorkoli bo že tokrat (in na vseh naslednjih volitvah) župan, je zelo jasno, kako usodno odvisen bo njegov stolček od rezultatov. Konec je demokracije politike različnih barv! Barve že zdavnaj niso več tako pomembne, kot bi radi nekateri prepričali prepričane. Mislite, da bo Klokočovnik obstal na županskem stolu, če ne bo imel česa pokazati?Izolsko sporočilo je: Čedalje več je volivcev jih (politične) barve ne zanimajo več. Pravzaprav se bo šele po razpletu volilnega vozla v Izoli začela demokracija. Demokracija novega časa.