»Demoniziranje e-cigaret škodi javnemu zdravju«

Združenje vajperjev Slovenije: Podatki kažejo, da uporaba elektronskih cigaret v sedanji obliki prinaša veliko dobrega.

Objavljeno
12. maj 2016 22.29
hočevar e cigareta
Helena Kocmur
Helena Kocmur
Ljubljana – V Združenju vajperjev Slovenije (ZVS), katerega člani so zagovorniki uporabe elektronskih cigaret (e-cigaret), so prepričani, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) s takšnimi ukrepi povzroča škodo javnemu zdravju. Največja vrednost e- cigaret je, pravijo, pomoč pri opuščanju kajenja.

Po njihovem mnenju je v predlogu nove protitobačne zakonodaje najspornejše uničenje sedanjega trga in prepoved spletne prodaje e-cigaret. Omejitve, ki jih določa novi zakon, so po mnenju Slavena Kalebića, predstavnika ZVS, tako stroge, da jih neodvisni trgovci ne bodo mogli izpolnjevati, temveč so v korist tobačni industriji, ki že na veliko kupuje patente od majhnih podjetij. S tem, ko bo prepovedano informiranje o teh izdelkih, saj bo opredeljeno kot reklamiranje, in preizkušanje v trgovinah, pa bodo od zdaj kupci prisiljeni pripomočke kupovati na slepo. Skupaj s predvideno uvedbo trošarin na prodajo tekočin z nikotinom in posledično višjimi cenami, bo to prizadelo ljudi, ki bodo želeli kaditi z manj tveganja ali povsem nehati, opozarja Kalebić: »Zdi se nam slabo, da hočejo zatreti revolucijo, ki so jo e-cigarete naredile na področju javnega zdravja. Vsi podatki kažejo, da uporaba e-cigaret v taki obliki, kot je zdaj, dela veliko dobrega, ne le v Sloveniji, ampak v vseh državah, kjer jih uporabljajo.«

Osnovno poslanstvo e-cigaret je bila najprej možnost varnejšega kajenja, pozneje jih je vse več ljudi začelo uporabljati za lažje opuščanje cigaret. Omejevanje koncentracije nikotina v tekočini za polnjenje e-cigaret po Kalebićevem mnenju pomeni vrnitev za dve generaciji e-cigaret nazaj, ko so te dovajale premalo nikotina, zato so bile manj učinkovite pri opuščanju cigaret. Tudi to je po njegovem v korist tobačni industriji, ki se zaradi zmanjšanja dobičkov pri prodaji klasičnih tobačnih izdelkov že preusmerja v e-cigarete. V državah, kjer se je razširila njihova uporaba, se je zmanjšal tudi delež kadilcev, prepričuje Kalebić, ki se je po 35 letih z e-cigareto tudi sam odvadil kajenja.

Študije o neškodljivosti

Študije kažejo, da je opuščanje cigaret v šestih mesecih brez kakršne koli pomoči uspešno 3,5-odstotno, z nikotinskimi nadomestki do 5,5-odstotno, pri e-cigaretah je uspešnost približno 20-odstotna. Kalebić zavrača trditve o škodljivosti e-cigaret za zdravje in to podkrepi tudi s študijami iz tujine: »Britansko zdravniško združenje je konec aprila objavilo več kot dvesto strani dolgo poročilo, v katerem so zbrani vsi rezultati, ki kažejo, da so e-cigarete za vsaj 95-odstotkov manj škodljive od tobačnih cigaret. Tako naj ne bi bile nevarne niti za pasivne kadilce. »V ZVS se zavedamo, da nimamo nikakršne absolutne pravice uporabljati e-cigarete kjer koli in kadar koli se nam zazdi. Naše stališče je, da bi to morala biti zadeva, o kateri bi odločal lastnik oziroma uporabnik prostora.«

Namesto da uvaja tako stroge ukrepe, bi moral tako NIJZ spremljati izdelke, ki so na trgu, in obveščati uporabnike, če se pojavi kaj spornega, menijo v ZVS. Čeprav so v ZVS zagovorniki tega, da se dostop do e-cigaret onemogoči mladoletnim, se sklicujejo na analize, ki kažejo, da med mladimi uporabniki e-cigarete tako rekoč ni takih, ki prej niso eksperimentirali s tobačnimi izdelki. Enako bo menda med odraslimi. Resda so nekateri mladostniki bolj nagnjeni k eksperimentiranju s takimi izdelki, vendar so jim navadne cigarete veliko bolj dostopne kot elektronske, predvsem zaradi precej višje cene zadnjih.