»Demonstracij ni bilo, bilo je zgolj nasilje«

Generalna sekretarka državnega zbora Mojca Prelesnik je povedala, da so škodo na steklu in zgradbi parlamenta ocenili na približno 27.000 evrov. Predsednik DZ ob tem poudarja, da so za incidente odgovorni organizatorji protestov.

Objavljeno
20. maj 2010 15.45
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana - "V sredo se pred stavbo parlamenta niso odvijale demonstracije, ki so se sprevrgle v nasilje," je na novinarski konferenci dejal predsednik državnega zbora Pavel Gantar, "v sredo demonstracij pred parlamentom sploh ni bilo, bilo je zgolj nasilje." Generalna sekretarka zbora Mojca Prelesnik pa je povedala, da so škodo na zgradbi parlamenta, ki je nastala ob sredinem vandalizmu, ocenili na približno 27.000 evrov. "Zgradba državnega zbora je zavarovana za 15 tisoč evrov," je povedala generalna sekretarka, "presežek stroškov pa bo državni zbor zahteval od organizatorja protestov."

"Organizatorji protestov so odgovorni za incidente in se ne morejo sklicevati na to, da so ob nasilju prekinili demonstracije. Sklicevanje na to je smešno, odgovorni so v celoti,"
je zatrdil predsednik Gantar. Kot je dejal, bi moral organizator prav ob nasilju še bolj dejavno nastopiti ter osamiti tiste, ki so z njim začeli. "Tega niso storili, ampak so se ogradili, si nad vsem skupaj umili roke in rekli, da je demonstracij konec, ko se je začelo nasilje," je dodal in poudaril, da tak argument seveda ne zdrži nobene realne presoje. "Odgovornost organizatorjev je eksplicitna, neposredna in subjektivna," je poudaril in dodal, da v zboru ne sprejemajo sklicevanja na "neke objektivne razmere v državi". Povedal je še, da je delo v zboru tudi med demonstracijami potekalo nemoteno. Večina služb, ki delajo v notranjosti zgradbe, je delovala nemoteno, poškodovani pa so bili prostori, ki gledajo na Šubičevo ulico. Službo za odnose z javnostmi, glavno pisarno in vložišče so morali začasno preseliti, vendarle pa vse delujejo normalno. "Fasada parlamenta je doživela precejšnjo škodo, poškodovan je portal in številna stekla, zato razmišljamo tudi o odškodninski tožbi po členih, ki se nanašajo na poškodovanje kulturne dediščine," je še povedal predsednik in poudaril, "najbolj pomembno pa je, da nihče od zaposlenih v parlamentu med dejanji vandalizma ni bil poškodovan, čeprav so dogodki poslance in zaposlene v parlamentu precej prizadeli".

"Koliko bo dejanske škode na zgradbi parlamenta, ki so jo povzročili vandali ob sredinih protestih, odgovorne službe še ugotavljajo. Za škodo, ki bo presegla znesek zavarovalne police, pa bo DZ vložil odškodninsko tožbo zoper organizatorja protestov, Študentsko organizacijo Slovenije," je na novinarski konferenci povedala generalna sekretarka zbora Mojca Prelesnik. Po njenih besedah DZ razmišlja tudi o kazenskih ovadbah zaradi kaznivih dejanj zoper premoženje, zoper javni red in mir ter splošno varnost ljudi in premoženja. Zgradba je namreč v celoti pod spomeniškim varstvom. Od 27.000 evrov škode zaradi poškodovanega stekla je za 7000 evrov škode na posebnem steklu nad portalom. Prelesnikova je dejala, da odškodninske tožbe, ki jih odgovorni napovedujejo zoper ŠOS, ne bodo prve. Leta 2001 je DZ na pravobranilstvo že naslovil odškodninski zahtevek v višini več kot 1,2 milijona takratnih tolarjev. Škoda na zgradbi DZ je nastala tudi ob študentskih demonstracijah leta 2006, a je zavarovalnica to v celoti pokrila.