Demostracije za mir in drugačno Evropo

V četrtek bo v Ljubljani shod proti rezalni žici, vojni ter za svobodo in pravice za vse

Objavljeno
09. december 2015 16.43
mdr/Ograja na meji
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana - V četrtek ob 17. uri se bo na Kongresnem trgu v Ljubljani začel shod za mir in drugačno Evropo, ki jo podpira nekaj deset različnih civilnodružbenih gibanj. Nasprotujejo vojni, rasizmu, nacionalizmu, avtoritarizmu in se zavzemajo za Evropo svobode in pravic za vse.

»Neposreden povod je postavitev rezalne žice na mejo; po tem pa tudi vstop Slovenije v vojno oziroma način, kako se EU in njene članice spopadajo s poglabljanjem vzrokov za negotovost in nevarnost, ki so predvsem ekonomske in socialne narave,« je razlog za organizacijo demonstracij strnil dr. Andrej Kurnik iz Centra za politično teorijo na ljubljanski fakulteti za družbene vede, ki je eden od pobudnikov te koalicije civilno-družbenih gibanj, med njimi ZRC SAZU, Pedagoški inštitut, Časopis za kritiko znanosti. »Podpisniki poziva na demonstracije za mir in drugačno Evropo smo definirali konkretne zahteve. Me njimi so: ne vojni, kar pomeni razveljavitev zakona o obrambi, ki daje vojski policijska pooblastila, zahteva, da se evropske vojske umaknejo iz kriznih žarišč, zahteva, da Slovenija pri vojnih naprezanjih finančno ne sodeluje,« je naštel Kurnik. Prepričan je, da se je nestabilnosti treba lotiti pri vzrokih - napačnem socialno-ekonomskem modelu.

Ena od zahtev koalicije je, da je treba takoj odstraniti žico in uveljaviti politike sprejemanja in vključevanja beguncev, pri čemer imajo v mislih tudi neodvisen monitoring t. i. balkanske poti in nastanitvenih centrov. »Zahtevamo tudi, da se preneha rasno profiliranje na mejah, arbitrarno razločevanje na begunce in migrante. Vsaka oseba, ne glede na državljanstvo, ima pravico iskati mednarodno zaščito, Slovenija je s tem prečiščevanjem, kot se je izrazila ministrica za notranje zadeve, mnoge ljudi pahnila v hudo stisko, ter ustvarila napeto situacijo na makedonsko-grški meji. Delali bomo na alternativnih ekonomskih in socialnih politikah ter drugačnem razumevanju demokracije - vključujemo vprašanja, kako s konkretnimi ukrepi razmontirati model ekonomskega razvoja, ki temelji na plenjenju naravnih dobrin, s čemer so tesno povezane vojne na Bližnjem vzhodu. Zahtevamo, da boj proti okoljski krizi in doseganje brezogljične družbe postane prioriteta,« je še izpostavil Kurnik in dodal, da nasprotujejo tudi škodljivim trgovinskim sporazumom, ki obremenjujejo okolje in uničujejo biotsko raznovrstnost. Po njegovih besedah, se številni strinjajo, da potrebujemo novo mirovniško gibanje.

Demonstranti bodo v povorki šli do inštitucij, ki so po njihovem mnenju soodgovorne za situacijo.

»Tovrstna manifestacija je iz strogo sindikalnega vidika pomembna predvsem zato, ker smer, v katero se je Evropa v zadnjih mesecih - še zlasti po pariških napadih - podala, pelje v omejevanje naše svobode, v ameriški post »enajstsemptembrski« model menjavanja svobode za varnost in v takih razmerah zelo hitro začne izgubljati tudi boj za delavske pravice,« meni Janez Dolinšek iz sindikata Glosa. »Če podležemo omenjeni smeri strahu, večjega nadzora in novih vojn, je samo vprašanje časa, kdaj bo argument varnosti tudi v Sloveniji povozil vse od neoliberalizma utrujene boje za boljši položaj delavcev, ker bodo zahteve po boljšem položaju postale nespodobne in bodo predstavljene kot ogrožanje nacionalne varnosti.«