Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS

Preiskovalec afere Patria Kaj Erik Björkqvist je za Delo povedal: "Brezplačniki predstavljajo velik del v sestavljanki celotne zgodbe." Po naših informacijah je vsebina nekdanjega brezplačnika Slovenski tednik nastajala pri Janši.

Objavljeno
22. november 2009 19.36
Dejan Karba
Dejan Karba

Helsinki - »Glavno smer preiskave imamo od vsega začetka. Posamezni deli nam manjkajo, to je res, vendar z vso gotovostjo in prepričanjem lahko povemo, da zadeve so bile sporne. Da je denar 'stekel'. O tem imamo ogromno podatkov,« je odločno povedal finski kriminalist Kaj Erik Björkqvist na naše vprašanje, ali v tem trenutku oziroma v tej fazi preiskave razpolaga z dovolj gradiva, da lahko z gotovostjo reče, da se je denar iz finskega nacionalnega podjetja Patria ob nakupu tamkajšnjih osemkolesnikov stekel v našo nekdanjo največjo koalicijsko stranko SDS. Na to vprašanje je resno in izrecno odgovoril: »Da.« In zakaj bi Patria pošiljala denar v SDS? Čisto preprosto: Finci so hoteli - in so - prodati svoj produkt, pravi kriminalist. In zakaj bi v SDS denar sprejeli? »Predstavljajte si nekoga, ki si močno želi priti na oblast. Za to, da na oblast tudi pride, bo dal vse. Razmišljajte malo o tem in jasno vam bo,« se je oglasil Björkqvistov sodelavec.

 

Na začetku preiskave lansko leto, tako Björkqvist, v rokah niso imeli ničesar, le sum. Sedaj se je preiskava razvila v največjo od vseh, pri katerih je sodeloval v svoji karieri: »Gre za zelo težko in izjemno veliko preiskavo. Ne preiskujemo le pri vas, v Sloveniji, tudi pri nas veliko delamo.« Pa bo razplet oziroma poročilo preiskave (in morebitne ovadbe) javen? »Seveda, to bo javen podatek. Takrat bo - boste videli, kako se boste smejali nekaterim lažem - vse jasno in lepo se bo videlo, kdo laže in kdo ne.«

 

Na Finsko po preverjanje podatkov

 

Na Finsko smo odšli zaradi preverjanja nekaterih podatkov, ki smo jih pridobili sami. Med drugim smo od dveh ljudi, pred časom blizu vrha SDS, dobili naslednje informacije: »V času pred volitvami smo imeli v stranki naenkrat veliko denarja. Zelo veliko denarja. Spraševali smo se, od kod stranki naenkrat denar, pa tajnik stranke Dušan Strnad ni želel povedati ničesar, prav tako ne Janez Janša. Ta je le poudarjal, da z afero nismo povezani.« Od nekoga drugega, prav tako iz vrst SDS, smo slišali naslednje: »Po izbruhu afere Patria je Janez Janša v stranko prišel ves 'zelen'. Sedli smo na sestanek in udaril je po mizi: 'Te volitve moramo dobiti. To je najbolj važno.' Dodal je še, da z afero Patria nismo povezani.« Imena naših virov na njihovo prošnjo ne objavljamo, zapise pa hranimo v uredništvu.


Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela