Denar je, a ne znajo do njega

Nov podjetniški razpis Mgrt: za Trbovlje, Hrastnik, Radeče na voljo 1,2 milijona evrov; doslej neporabljenih več kot polovica sredstev.

Objavljeno
06. marec 2018 19.19
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Radeče - Podjetniki s problemskega območja Trbovelj, Hrastnika in Radeč (THR) imajo še pet dni časa, da ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) zaprosijo za sofinanciranje začetnih investicij in novih delovnih mest. Letos in za leto 2019 imajo na voljo 1,2 milijona evrov, vendar ni jasno, ali jih bodo tudi porabili. Od leta 2014 je ostalo nerazdeljenih več kot dva milijona evrov.

Predstavitve petega razpisa gospodarskega ministrstva se je včeraj udeležilo malo več kot deset podjetnikov z območja, ki je od leta 2014 zaradi nadpovprečne brezposelnosti upravičeno do pomoči države. Rezultati bodo znani že sredi maja. Na dosedanjih razpisih ministrstva je bilo podjetnikom iz širšega Zasavja za začetne investicije in ohranjanje delovnih mest na voljo več kot 5,5 milijona evrov, a izplen ni, kakršnega bi si želeli. Porabljena je bila manj kot polovica razpisanega denarja - okrog 2,5 milijona evrov. Mojca Pokorn, skrbnica razpisa z MGRT, takšen trend pripisuje nezadostnemu številu podjetnikov, ki bi izpolnjevali pogoje zahtevnih razpisov.

Že drugič po denar

Med tistimi, ki imajo z državno pomočjo dobre izkušnje, je Sandi Grm, lastnik in direktor trboveljskega Kovita, ki je leta 2015 prav s 400.000 evri pomoči MGRT izpeljal investicijo v proizvodnjo malih hidroelektrarn (MHE) in odprl pet delovnih mest. »Brez tega ne bi zmogli vlaganj, dobrodošel je vsak evro, a tudi sam moraš imeti denar, da lahko prosiš za sofinanciranje državo,« pravi Grm, ki s kovinskimi sestavnimi deli za MHE v povprečju ustvari okrog 300.000 evrov prihodkov. Prostori so zdaj postali že pretesni, načrtujejo širitev poslovnih prostorov, denar za opremo zanje, to je za proizvodnjo velikih komponent, pa si obetajo prav s tokratnega razpisa.

Župan Radeč in direktor Radeče papirja nove Tomaž Režun je prepričan, da mora »umaknjena periferija« izkoristiti denar, ki se ponuja: »Gospodarska rast je, možnosti pa je tudi veliko.« Brezposelnih v treh občinah je po podatkih iz februarja še vedno več kot 1620.

Za sredstva ministrstva bo tokrat prvič kandidiral tudi radeški podjetnik z 29-letnimi izkušnjami Jernej Pikelj iz grafičnega podjetja Jemott, ki načrtuje reorganizacijo proizvodnje in nakup stroja za grafiko. »V družbo so vloženi žulji, finančno smo se konsolidirali, želimo naprej, a strah pred investicijami je še kar prisoten, saj je slovenski trg za nas, manjša podjetja, neresen. Z družbami v tuji lasti dobro poslujemo, v tistih, ki imajo slovenska vodstva, pa je še vedno problem. Pred podjetji imajo vozni park, vreden milijon evrov, za plačilo pa potrebujejo po šest, sedem mesecev.«