Denar še vedno le za prevoze do počitnic

Vlada še ni izpolnila zahteve prevoznikov: ministra Omerzela še ni pooblastila za podpis pogodb o opravljanju prevozov za vse mesece do konca leta.

Objavljeno
22. maj 2014 12.14
Posodobljeno
22. maj 2014 12.20
regent/mariborska avtobusna postaja
A. S., gospodarstvo
A. S., gospodarstvo

Ljubljana − Vlada na svoji današnji redni seji ni pooblastila odhajajočega ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela da s prevozniki podpiše pogodbe o opravljanju javnega potniškega prometa do konca leta. Sestanki se po naših informacijah sicer vrstijo, vlada pa ministra še ni pooblastila za podpis pogodb do konca leta.

Včeraj, v sredo, je na dopisni seji − za opravljanje "gospodarskih javnih služb linijskih prevozov" za maj in junij 2014 iz treh proračunskih postavk prerazporedila slabe štiri milijone evrov, kar naj bi bilo dovolj za sklenitev aneksov s prevozniki za ta dva meseca. Anekse naj bi podpisali tako cestni prevozniki kot Slovenske železnice.

Prevozniki so v sredo zahtevali podpis pogodb (aneksov) za čas do konca leta. Če se to ne bo zgodilo do jutri, petka, 23. maja, grozijo cestni prevozniki z zaustavitvijo javnega potniškega linijskega prometa, saj se bojijo, da za prihodnje mesece ne bodo imeli sogovornika.

Na vladni sklep sta se odzvali dijaška in študentska organizacija, ki zahtevata, da vlada uredi financiranje javnih gospodarskih služb javnega potniškega prometa po volji prevoznikov, torej do konca leta. In da zagotovi denar za subvencioniranje dijaških in študentskih prevozov. V študentski in dijaški organizaciji vlado opozarjajo, da še danes pričakujejo »pisna zagotovila za celoletno rešitev subvencioniranega prevoza dijakov in študentov. V nasprotnem primeru bomo pričeli izvajati organizirane aktivnosti za pripravo množičnih protestov.«

Vlada je že v začetku tedna prerazporedila nekaj sto evrov manj kot osem milijonov evrov za subvencije dijaških in študentskih mesečnih vozovnic za maj in junij. Ob reformi tega segmenta javnih prevozov jeseni 2012 so sredstva za prevoze iz štipendijskih skladov prenesli v subvencije, kar je opazno povečalo javni potniški promet, na drugi strani pa zmanjšalo pritisk na začasne nastanitve dijakov in študentov.

Do integracije javnega potniškega prometa – kaj bo ob menjavi vlade s ponovljenim javnim razpisom o uvedbi IJPP, ni povsem jasno – so šolski prevozi osnovnošolcev izločeni iz javnega prometa, financirajo pa se iz občinskih proračunov.