Denar tudi za asfaltiranje romske ceste

Država bo desetim občinam namenila 2,96 milijona evrov za 18 projektov.

Objavljeno
22. julij 2013 16.35
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana, Murska Sobota – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je občinam vendar izdalo odločbe za ureditev komunalne infrastrukture v romskih naseljih, ki bodo skupaj prejele 2,96 milijona evrov. Na tokratnem javnem razpisu so bile zelo uspešne dolenjske in belokranjske občine.

Poziv Darka Rudaša romskim občinam

Sklepe o sofinanciranju 18 projektov je prejelo deset občin, ki jim je pristojna komisija odobrila finančna sredstva. Dolenjske in belokranjske občine bodo skupaj prejele poldrugi milijon evrov, medtem ko je država za prekmurska romska naselja odobrila 1,4 milijona evrov.

V Forumu romskih svetnikov so zadovoljni, da je država kljub varčevalnim ukrepom našla denar in da je pripravljena izboljšati pogoje življenja v romskih naseljih, ki zlasti pestijo Rome v jugovzhodnem delu države. Njihov predsednik Darko Rudaš upa, da bo država tudi prihodnje leto namenila denar za urejanje komunalne infrastrukture in hkrati pozval občine, da kandidirajo tudi na javne razpise v okviru razvojnega programa za sofinanciranje socialne infrastrukture, saj samo urejena komunalna infrastruktura ne bo izboljšala kvalitete življenja glede socialnega vključevanja Romov v družbo.

Občina Cankova bo le prejela željeni denar

Po hladnem tušu, ko občina Cankavo lani ni uspela dobiti iz javnega razpisa niti evra, je bila tokrat zelo uspešna, saj ji je komisija za štiri projekte odobrila 373.740 evrov. Tamkajšnji župan Drago Vogrinčič, ki je najbolj zaslužen, da je denar za romski razpis sploh ostal v julijskem rebalansu državnega proračunu, je za Delo povedal, da bodo komunalno infrastrukturo začeli urejati že začetka septembra. Občina Puconci je prav tako kandidirala s štirimi projekti: s tremi v romskih naseljih Zenkovci Pesek, Zenkovci Breg in Kuštanovci je bila uspešna, za ureditev javne poti v romskem naselju Lemerje pa ne. Tamkajšnji župan Ludvik Novak je povedal, da je državi zmanjkalo denarja za uresničitev projekta Tüskeszer v višini 220.000 evrov. Občine bodo morale denar porabiti do konca leta, kar pomeni, da morajo biti do takrat tudi izvajalci del plačani. Občine so lahko kandidirale tudi za odkupe zemljišč, a je to uspešno storila samo črnomaljska občina, čeprav je večina romskih naseljih postavljenih na zasebnih zemljiščih.

Uspeli s cesto, ne z vodovodom

Občina Kuzma je prijavila rekonstrukcijo javne poti v romskem naselju Dolič, a ni prejela niti centa. Župan Jožef Škalič pravi, da se kriteriji razpisa iz leta v leto spreminjajo in prilagajajo, kar ga zelo moti, ter da se je treba reševanja romske problematike v prihodnje lotiti celovito in ne parcialno, ker se potem občine počutijo izigrane. Kljub vsemu o sprožitvi upravnega spora ne razmišlja. Občini Semič so odobrili denar za asfaltiranje romskega naselja Sovinek, za vzdrževalna dela na vodovodnem omrežju v Črmošnjicah pa ne, saj tega romskega naselja na ministrstvu nimajo na seznamu, kar je precej nenavadno, pravi tamkajšnja županja Polona Kambič. Neuspešne na javnem razpisu so bile še občine Metlika, Krško, Turnišče in Dobrovnik.