Denar za državne ceste še naprej iščejo v Darsu

Od 70 milijonov evrov jih 32 potrebujejo za redno vzdrževanje cest.

Objavljeno
02. julij 2014 16.35
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo
Ljubljana – Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor kot žejni vode v puščavi iščejo denar za propadajoče državne ceste. Kot edini mogoči vir še vedno vidijo nadomestilo za stavbno pravico, ki ga plačuje Dars.

Minister v odhodu Samo Omerzel je Darsovo nadomestilo razglašal že pred štirinajstimi dnevi, a mu je na seji vlade nasprotoval kolega Uroš Čufer, na finančnem ministrstvu (MF) pa zdaj pojasnjujejo, da se v vladi še usklajujejo in iščejo rešitev. Pravijo, da je so zanjo odgovorni predvsem na ministrstvu za infrastrukturo in prostor (MZIP), kjer zatrjujejo, da dodatnih sredstev brez sprememb zakonodaje ni. Na MZIP bodo zato vztrajali, da se po nujnem postopku spremeni 10. člen zakona o Darsu, na MF pa še vedno menijo, da sprememba zakona ni nujna, s spremembo pa se ne strinjajo niti v Darsu.

Na MZIP ocenjujejo, da bi do konca leta 2014 potrebovali dodatnih 70 milijonov evrov. Največ, 32,18 milijona evrov, potrebujejo za redno vzdrževanje cest, za vzdrževanje brežin dva milijona evrov, za talne obeležbe štiri milijone, za nadaljevanje del na 30 ustavljenih gradbiščih 11 milijonov evrov, za sanacijo dotrajanih mostov in plazov skupaj 12,1 milijona evrov, za prometno varnost (križišča, prehodi za pešce, ureditve avtobusnih postajališč, informiranje oziroma vzdrževanje opreme in sistemov za obveščanje javnosti o prometu) 5,4 milijona evrov ter za ureditev premoženjsko pravnih stanj 3,5 milijona evrov.