Denar za Lent bo

Dobrih 200.000 evrov, kolikor jih je zmanjkalo za izvedbo, bosta v enakem deležu prispevala ministrstvo za kulturo in občina.

Objavljeno
25. april 2014 23.56
Slovenija, Maribor, 30.6.2012 - festival Lent 2012 foto:Tadej Regent/Delo
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura
Maribor – Tako so se danes dogovorili minister, župan in direktor Narodnega doma, potem ko so mariborski svetniki zavrnili dodatno financiranje festivala.

»Z ministrom sva ugotovila, da je program festivala Lent pomemben tako za regijo kot za državo, zato je mogoče sofinanciranje ministrstva za kulturo na podlagi posebnega člena zakona o zagotavljanju javnega interesa v kulturi. Uskladili smo se, da bo enako vsoto, kakršno bo zagotovilo ministrstvo, zagotovila tudi Mestna občina Maribor, mi bomo to izvedli bodisi s prerazdelitvijo sredstev bodisi z rebalansom proračuna,« je po sestanku dejal Andrej Fištravec.

Dokončnega finančnega aranžmaja o višini sredstev sicer še ni, občina Maribor bo z ministrstvom pripravila predlog, ki ga bodo poslali v potrditev vladi. Po besedah ministra za kulturo Uroša Grilca bodo strokovne službe ministrstva takoj začele delati, za pripravo vladnega gradiva potrebujejo približno tri tedne, četudi se v programsko zasnovo festivala na ministrstvu ne bodo vmešavali, bodo pa podprli predvsem programe, ki so v javnem interesu.

Zadovoljen je tudi Vladimir Rukavina. Ta je pred dnevi napovedal, da brez pokritja finančne konstrukcije letos festivala na Lentu pač ne bo. »Nismo takoj pričakovali sredstev, ampak jamstvo, da se lahko lotimo projekta,« je po dogovoru poudaril Rukavina.

Sredstva za Lent se sicer zmanjšujejo iz leta v leto. Leta 2012 so imeli organizatorji na voljo 1,75 milijona evrov, lani 1,45, letos so kot spodnjo mejo določili 1,25 milijona evrov. To je po besedah Rukavine res minimum, saj bi se z ukinjanjem prizorišč in siromašenjem programa projekt sesul, zanimanje sponzorjev, ki sicer zagotavljajo kar šestdeset odstotkov denarja, bi se še zmanjšalo, prav tako zanimanje obiskovalcev in prodaja vstopnic.