Denarna pomoč tujim delavcem

Z ministrstva za delo so sporočili, da so lokalne komisije do četrtka prejele 217 in odobrile 190 vlog za izredno denarno pomoč tujim delavcem, ki so se znašli v težkem materialnem položaju in ne morejo uveljavljati pravic do socialnih prejemkov.

Objavljeno
04. marec 2011 23.03
E. R., gospodarstvo
E. R., gospodarstvo
Ljubljana – Finančna pomoč je namenjena delavcem tretjih držav, ki nimajo pravice do prejemkov iz naslova prenehanja zaposlitve skladno z zakonom in mednarodnimi pogodbami. To velja tako za tiste, ki so izgubili zaposlitev in so jim prenehala veljati delovna dovoljenja in dovoljenja za prebivanje v Sloveniji, kot tudi za tiste, ki še imajo veljavno osebno delovno dovoljenje in dovoljenje za prebivanje v Sloveniji ali pa so celo še vedno zaposleni v Sloveniji, vendar niso prejeli plače v zadnjih dveh mesecih.

Vsak delavec, ki izpolnjuje pogoje, bo prejel 230 evrov, v primeru nadaljevanja stiske pa prihodnji mesec še 230 evrov. Vloge za pridobitev sredstev so od 28. februarja na voljo na vseh centrih za socialno delo, na Info točki za tujce v Ljubljani, na enotah Rdečega križa Slovenije in Karitas, v samskih domovih ter na spletni strani ministrstva. Delavci jih lahko oddajo na območnih centrih za socialno delo, kjer so imeli prijavljeno zadnje začasno bivališče, pri tem pa morajo priložiti še fotokopijo pogodbe o zadnji zaposlitvi. Na ministrstvu so pojasnili, da bodo komisije obravnavale vloge še nekaj prihodnjih četrtkov, odvisno od novih vlog, izplačevali pa bodo vsak ponedeljek do preklica.

Vlada je 17. februarja za zagotovitev nujnih sredstev za preživetje tujih delavcev v Sloveniji namenila 300.000 evrov, ki jih je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve na podlagi sklepa o dodelitvi sredstev humanitarnim organizacijam in skladno s pogodbo v enakem deležu razdelila med Rdečim križem Slovenije in Slovensko Karitas. Omenjeni humanitarni organizaciji bosta denar razdelili med delavce, ki bodo pravico uveljavljali na podlagi vloge.