Desant uspešen kljub slabemu vremenu

Zaradi padalcev je Zgornje Posočje še pridobilo na slovesu, toda infrastruktura ne sledi ve.

Objavljeno
21. september 2014 20.59
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Tolmin – Padalstvo se vztrajno krepi kot eden od temeljev zgornjeposoškega turizma. Kljub slabemu poletnemu vremenu, ki na obiskovalce, ki silijo pod oblake, vpliva še bolj kakor na druge turiste, so nekateri za padalstvo specializirani ponudniki zadržali obisk na lanski ravni.

Deževno poletje jadralnim padalcem ni bilo naklonjeno. Daljša obdobja stabilnega lepega vremena so bila prava redkost, toda celotni izkupiček tega turističnega segmenta vendarle ni porazen. V Campu Gabrje pri Tolminu, kjer se četrto leto osredotočajo predvsem na padalce in prirejanje padalskih tekmovanj, so z izplenom pravzaprav zadovoljni. Število prenočitev so s 3500 v prvem letu v zadnjih dveh sezonah podvojili. »Po vseh kriterijih smo imeli najslabše vreme doslej, toda število prenočitev smo obdržali na lanski ravni. Ker se infrastruktura za padalce v zadnjih letih ni izboljšala in ker nismo povečali števila tekmovanj, to pomeni, da je dolina še bolj prepoznavna za prosto letenje, kot je bila,« je sklepal Sergej Čujec iz omenjenega kampa.

Večinoma gosti kampov

Vzletišči na Kobali nad Tolminom in kobariškem Stolu, za kateri skrbita Društvo za prosto letenje Posočje in Društvo Adrenalin, sta padalski meki v svetovnem merilu. Ker je dolina odrešena nevarnega popoldanskega vetra, omogoča tudi rekordne prelete, zato ni presenetljivo, da je območje gostilo že vse vrste tekem na najvišji ravni, razen najbolj prestižnega svetovnega prvenstva.

Čeravno za padalstvo specializiranih turističnih ponudnikov ne najdejo povsod, so padalci na Kobariškem in Tolminskem na petem mestu po številu prenočitev – največ jih ustvarijo v kampih –, prispevajo desetino vseh turističnih prihodkov, njihova povprečna dnevna potrošnja pa z 50,62 evra za dva evra (podatki so stari tri leta, op. p.) preseže porabo povprečnega obiskovalca soške turistične destinacije. Lani sta društvi prodali približno 14.000 dnevnih vinjet za uporabo vzletišč in pristajališč. »Glede na svoje podatke predvidevamo, da tudi število padalcev v zadnjih letih narašča. Večinoma so to gosti kampov, ki niso prehodni, in se zadržijo najmanj tri dni, nekateri tudi več. Padalstvo kot dejavnost ima velik potencial, saj so pogoji v dolini odlični,« je dejala vršilka dolžnosti direktorice Lokalne turistične organizacije (LTO) Sotočje Mateja Leban.

Za najbolj petične padalce nov turistični objekt

V poljubinjskem Penzionu Kobala padalci že dobri dve desetletji predstavljajo najmanj 70 odstotkov vseh gostov. Skupine od 20 do 25 padalcev, ki med aprilom in novembrom prihajajo največ iz Nemčije, Avstrije in Nizozemske, so stalnica, vendar lastnica penziona Renata Komar opaža spremembe v trendu obiska. »V zadnjih letih so padalci bolj zahtevni in sprašujejo po ponudbi na višji ravni. Če se nekoč niso zanimali za standard prenočitve, bi zdaj lahko oddajali 30 samskih sob,« je pojasnila. Za najbolj petične so zato v bližini vzletišča na Kobali že zgradili nov turistični objekt.

Pomanjkljive povezave do vzletišč

Toda ugodni pogoji za letenje v lepem vremenu še niso dovolj. Povezave do vzletišč niso najboljše. Dostop do Kobale je po letošnjem žledu vse slabši zaradi kamionskega spravila lesa. Še slabše je na Stolu, ki je dostopen zgolj s severne bovške strani. »Doslej se je vlagalo zgolj v začasne rešitve, trajnostne pa za zdaj ni na obzorju,« je opozoril Čujec. Po njegovem bi bilo smiselno investirati v cesto na Vodil vrh, s čimer bi padalsko destinacijo naredili privlačnejšo za šolanje, saj sta prej omenjeni vzletišči višje ležeči in primerni bolj za izkušenejše letalce. »Obenem bi Vodil vrh lahko naredili privlačnejši tudi za kolesarje in pohodnike,« je prepričan Čujec.