Deset milijonov evrov EU naj bi sprožilo plaz

Denar bodo v EZTS namenili razvoju turizma ob Soči in povezovanju Italije in Slovenije v zdravstvu in socialni  oskrbi.

Objavljeno
30. september 2014 20.29
bsa*Soca
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – »To je zgodovinski trenutek za vsa tri mesta ob meji,« je prepričan Robert Golob, predsednik Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS). Združenje, ki povezuje občinske uprave Nove Gorice, Gorice in Šempetra-Vrtojbe, je namreč iz partnerskega programa za čezmejno sodelovanje Slovenije in Italije pridobilo kar deset milijonov evropskih sredstev, ki jih bo uporabljalo povsem samostojno.

Po mnenju Roberta Goloba je omenjeni znesek pravzaprav le kamenček, ki bo sprožil plaz v zagonu razvoja obmejnih občin in življenju ljudi na obeh straneh meje. »Zdaj smo se prvič uspeli pozicionirati kot samostojni subjekt v sodelovanju med obema državama,« je zadovoljen predsednik EZTS. V prvem programskem obdobju do leta 2020 bosta prioriteti namenjeni področjema zdravstva in športno-rekreacijskega turizma ob Soči: za vsako bodo namenili po pet milijonov evrov.

V zdravstvu načrtujejo tesnejše povezovanje Italije in Slovenije na področju zdravstvene in socialne oskrbe. Poleg skupne porodniške storitve bodo uredili tudi posebno ambulanto za predporodno obravnavo in center za naravno rojevanje, prav nameravajo spodbuditi povezovanje na področju duševnega zdravja in preko skupne službe pomagati občanom z obeh strani meje pri urejanju administrativnih postopkov na področju zdravstva in sociale. »Ker je področje zdravstva v pristojnosti obeh držav, bomo morali vsebine še usklajevati z obema ministrstvoma, a sem optimist, da bomo projekte vseeno uspeli uresničiti,« napoveduje Golob.

Še konkretnejši so načrti za turistični razvoj območja ob reki Soči, kjer bodo Slovenci in Italijani zgradili novo športno-rekreativno infrastrukturo in jo povezali z že obstoječo. Na ta način bodo zaokrožili turistično ponudbo, omogočili zagon športnega turizma in ustvarili nova delovna mesta. Kot pojasnjuje Golob, se bo športno-rekreativni park ob Soči raztezal čez obe državi, gre pa za prvi takšen projekt v zgodovini Slovenije, saj bodo čez Sočo zgradili mostove in ob njej speljali kolesarske steze.

»Mladi se bodo lahko tu srečevali vsakodnevno, hkrati pa bomo tako združili obe Gorici in Šempeter v vsakodnevnem življenju,« pravi. »Končno bomo tako lahko izkoristili naravno danost reke, ki je bila doslej razdeljena,« dodaja Golob. Z deli pri urejanju športno-rekreacijskega parka bi lahko po njegovih besedah začeli že prihodnje leto. Seveda drugih skupnih projektov, denimo na področju prometa, na ta račun niso pokopali, a bodo vire financiranja zelo verjetno morali poiskati drugje. »Verjamemo, da bomo v prihodnje lahko poročali o še projektih in zneskih, ki jih bomo na ta račun pridobili,« poudarja predsednik EZTS.