Deset ortopedov si želi koncesijo

Bi prehod zdravnikov iz javnega zdravstva v zasebno lahko pripomogel h krajšanju vrst?

Objavljeno
01. junij 2016 23.37
MD medicina Ljubljana 27.5.2016 [zdravnik, md medicina]
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana - Čez cesto nasproti vhoda v urgenco UKC, na Bohoričevi ulici, je svoje nove prostore zgradilo podjetje MD Medicina. Poleg šestih ambulant ima tudi sobi za operiranje. Center že obratuje. Posebnost je, da nimajo dovoljenja za delo, ki je pogoj za zdravljenje bolnikov.

Nova operacijska soba je »najlepša na Balkanu«, je dejal Miro Gorenšek, največji solastnik podjetja MD Medicina, ko nas je povabil na ogled. Solastnikov podjetja je 19, od tega deset zdravnikov. V ureditev pritličja dveh stanovanjskih blokov so vložili okoli 2,5 milijona evrov, je povedal. Na 850 kvadratnih metrih je poleg velike operacijske sobe, ki je pripravljena za kostno kirurgijo, in male operacijske za posege v lokalni anesteziji še šest ambulant, deset pooperativnih in tri navadne bolniške postelje, prostor za razmigovanje in prostor za osebje. Na ministrstvo je že dal vlogo za koncesijo za ortopedski program, in sicer za 1450 operacij hrbtenice, kolka, kolena in drugih. Izvajalo bi ga deset ortopedov z ortopedske klinike, ki bi v različnih deležih UKC »zapustili«. To postavlja niz vprašanj, predvsem kako bo poskrbljeno za varnost bolnikov pri zahtevnih operacijah, če nimajo potrebnih lastnih služb, pa tudi, kaj bo z ortopedsko kliniko in UKC, če bo toliko operacij prenesenih iz njega.

Miro Gorenšek, ki je tudi član sveta UKC in bi moral varovati interese UKC, vidi v prenosu operacij več prednosti.

»Nismo konkurenca UKC. UKC je terciarna ustanova, mi smo lahko njihova dopolnitev,« je dejal Miro Gorenšek, upokojeni ortoped, prokurist podjetja MD Medicina in član sveta UKC, ko nam je razkazal nove ambulante in operacijski sobi nasproti UKC.

Oče Miro in sin Matevž Gorenšek, kirurg ortopedske klinike UKC in hkrati direktor MD Medicine, pripovedujeta o prednostih, ki jih bodo prinesli novi prostori. Velika sodobna operacijska soba z rentgenskim C-lokom je pripravljena za operacije kosti. Na ministrstvo za zdravje je Miro Gorenšek kot prokurist podjetja februarja dal vlogo za 1450 operacij, in sicer za 600 operacij hrbtenice, 150 umetnih kolkov, 150 zamenjav kolena, 50 artroskopij kolka, 100 artroskopij rame, 100 artroskopij kolena in 300 posegov na stopalu in gležnju. Operacije bi izvajalo deset ortopedov z ortopedske klinike. Tako bi skrajševali dolge čakalne dobe. Odgovora še ni dobil. Polovično koncesijo za ambulantno ortopedsko dejavnost ima že od leta 2006. Doslej so bili na drugem naslovu, pred kakim mesecem pa so začeli ambulantno delati v novih prostorih. Največja prednost novega centra je bližina UKC, pravi, čeprav je do UKC sicer zelo kritičen.

Miro Gorenšek ne čuti, da bi bil kot član sveta zavoda, ki mora skrbeti za interese UKC, v konfliktu interesov s tem, da namerava ortopede in konkurenčni ortopedski program izvajati v svojem zasebnem podjetju.

Kirurške operacije se izvajajo v bolnišnicah. Po zakonu o zdravstveni dejavnosti mora imeti vsaka bolnišnica poleg posteljnih zmogljivosti, kjer so pacienti lahko čez noč, enote za specialistično ambulantno zdravljenje, nujno medicinsko pomoč, anesteziološko dejavnost z reanimacijo, laboratorijsko, rentgensko in drugo diagnostiko ter preskrbo z zdravili. Zagotavljati mora tudi reševalno službo, ambulantno medicinsko rehabilitacijo, preskrbo s krvjo in krvnimi pripravki in patoanatomsko dejavnost. Vse to zagotavlja varnost bolnikov, predvsem v primeru nujnega, torej življenjsko ogrožujočega stanja, ki se lahko pojavi med operacijo ali po njej.

V UKC so zato nenehno na voljo reanimacijska ekipa, konzilij zdravnikov, center za intenzivno medicino. Kako bodo zagotovili varnost bolnikom? Kje bodo sredi noči dobili rentgensko slikanje z magnetno resonanco (MRI), kje nujno pomoč, če bo zastoj srca?

»Aparate za reanimacijo in intubacijo imamo. Imeli bomo tudi anesteziologa. Če pa bo treba, bomo uporabljali zmogljivosti UKC. Če bi bilo tako, bomo bolnika oživljali, nato pa odpeljali v center intenzivne terapije v UKC,« je povedal. Meni, da mu takega sprejema ne bo treba plačati, saj UKC poskrbi tudi za druge, ki doživijo zastoj srca. Druge storitve pa bo od UKC kupoval, kar je v skladu z načrti ministrice, ki se zavzema za trženje zmogljivosti, je pojasnil. Če bi potrebovali zdravniški konzilij, bo zdravnike poklical iz UKC, za kar namerava skleniti z UKC pogodbo. Za uporabo MRI imajo sklenjeno pogodbo z medicinsko fakulteto.

Dekan fakultete Dušan Šuput je povedal, da imajo odličen MRI, namenjen za raziskovalne namene, a lahko sprejemajo tudi naročene bolnike. Bolniki iz MD Medicine že prihajajo. MRI je dostopen ves dan, ponoči pa ne. Organizirajo lahko tudi radiologa, ki sliko odčita, ali pa ortopedi pogledajo slike sami.

Matevž Gorenšek, direktor MD Medicine, je dal v torek 60-odstotno odpoved na ortopedski kliniki UKC, v 40 odstotkih pa namerava operirati najzahtevnejše bolnike. Zakaj odhaja? »Rad bi kot direktor delal po svoje. Zakaj mora nenehno nekoga zanimati, koliko zaslužim?« Zagotovil je, da bodo operirani bolniki enako varni kot v UKC. Organizirati namerava 24-urno oskrbo sedem dni v tednu. Ker niso urgentni center, bodo v času dopustov svoja vrata zaprli. Morebitne komplikacije pri operacijah, kot je hematom, ki lahko povzroči omrtvelost udov, bodo tudi sredi noči zmogli reševati sami. Za kaj drugega bodo iskali pomoč v UKC. Za bolnike bodo lahko skrbeli nadstandardno.

Te dni prihaja na operacijo bolnik iz Italije, za katerega bodo najeli anesteziologa, ki bo pri njem ves čas, tudi ponoči. Nasploh pa nameravajo bolnike po operaciji odpuščati domov čim bolj zgodaj. »Saj veste, domača nega je najboljša nega. V zasebnih centrih odpuščajo bolnike že dve uri po artroskopiji. Študije kažejo, da ni nobenih razlik, če odpustiš pacienta po 12 urah po operaciji ali pa prej. Seveda nikogar ne bomo metali ven, vsak bo pri nas, kolikor bo treba,« je dejal. Kot najpomembnejše navede, da bodo skrajševali dolge čakalne dobe, ki jih javni sektor ne more odpraviti. Za operacijo stopala je čakalna doba tisoč dni, navede najdaljšo čakalno dobo v ortopediji.